5 maart 2024

Suzanne Wouda – Een echte held

Splinter wil ridder worden, een echte held. Ridder worden was in de Middeleeuwen niet voor iedereen weggelegd. Meisjes werden dat al helemaal niet en als jongen was je afkomst bepalend voor wat je kon worden. Splinters vader is de ridder van Boeljon dus van adel.

Dit is een deel uit de nieuwe serie ‘Duik in de tijd van’. In ieder deel is voorafgaand het verhaal informatie zoals hierboven te lezen. Bijv. ook hoe mensen aan hun eten kwamen of hoe het leven voor een gewoon dorpsmeisje was in die tijd.

Het is 1068. De ridder van Boeljon wil een tapijt voor aan de muur van zijn kasteel. Met al zijn heldendaden erop. De moeder van Friede, de borduurster, moet dit tapijt maken. Splinter, de zoon van de ridder, wil er ook op voorkomen, maar hij is nog niet eens ridder. En zeker geen held.
Splinter doet er alles aan om een held te worden. Hij trekt eropuit met zijn paard Modderbad.
Al snel ontdekt Splinter dat een held worden niet makkelijk is. Tot hij in het bos een gewonde zwarte ruiter vindt, met een geheimzinnige boodschap. Samen met Friede bedenkt hij een plan, maar hoe moet hij een boodschap overbrengen als hij geen brief mag meenemen? Hoe moet hij ooit een held worden?

In een vlot geschreven verhaal wordt een gedeelte van het leven in de tijd van kastelen en ridders uitgelicht. Het is erg leuk om te lezen over het ontwerpen en maken van een wandtapijt. Tapijten die in vele kastelen en musea nog zijn te bewonderen.

De tekst leent zich mede door de verschillende dialogen uitstekend om voor te lezen en is geschikt om een les uit dit tijdvak in te leiden.
De tekst wordt onderbroken door passende illustraties in kleur. Het boek heeft een mooie vormgeving waarbij het fijne lettertype, een goede bladspiegel, de prettige gekozen papierkleur en handige formaat opvallen. Op de achterkant staat een tijdlijn waarbij je goed kunt afleiden in welke tijd dit verhaal te plaatsen: steden en staten. Tevens maakt deze tijdlijn nieuwsgierig naar de andere delen. Tips voor een boekbespreking en een kennismaking met auteur en illustrator achterin het boek completeren het geheel.

Een eerste gelezen deel uit deze zeer aan te raden serie voor jongere lezers. Adviesleeftijd is 9+, maar goede geïnteresseerde lezers in groep 3/4 zullen hiervan ook genieten.

Suzanne Wouda, Duik in de tijd van Een echte held, illustrator Hugo van Look, Zwijsen, 2020, 80 blz., 9789048738403

Eén gedachte over “Suzanne Wouda – Een echte held

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *