23 april 2024

Suzanne Wouda – Klokgebouw, Twee over half één

Toen & Hier Eindhoven heeft een reeks historisch-fictieve kinderverhalen uitgegeven.
Dit is er één van. Ieder verhaal ‘met telkens een iconisch gebouw in de hoofdrol’.

Dit verhaal gaat over Nard en John.
Twee verhaallijnen.

Nard is een 12-jarige jongen die geld wil verdienen voor treinkaartjes. Hij wil naar zijn moeder die in een sanatorium wordt verpleegd. De andere kinderen zijn ondergebracht bij een tante. Zonder dat Nard zijn vader het heeft verteld, weet hij een baantje te krijgen in de Philipsfabriek waar hij zegt 14 jaar te zijn. De fabriek van het klokgebouw.

John is piloot bij de RAF. Zijn squadron wordt voorbereid op het bombardement van deze ‘Philitefabriek’ waar radio’s voor het Duitse leger worden gemaakt.

Nard hoort in gedachten telkens zijn moeder vragen: Hoe laat is het? Hij is alleen met vader, er is toch pakjesavond nadat er begrip is voor elkaar. De 26-jarige John hoort dat hij betrokken is bij de operatie, het bombardement, begin december – waarvan het klokgebouw onderdeel is. De tijd speelt bij beiden een rol. De grote klok.

Een klein groot verhaal over vriendschap, eenzaamheid, verlangen naar andere tijden, een pestkop, blij zijn met het kleine, angst en hoop. Twee verhaallijnen die elkaar raken in de tijd.

Deze uitgaven, de andere over de TU en het Parktheater – zie de website Toen-Hier.nl – zouden landelijke bekendheid moeten hebben, uitstekend te lezen en te gebruiken op de basisschool – passend bij de emotionele leeftijd. Deze verhalen brengen andere verhalen in jouw stad of dorp tot leven. Verhalen om door te geven.

Suzanne Wouda, Klokgebouw twee over half één, illustrator Rik Stabel, BookBase publishing, ong. 2019, 64 blz., 9789491992100

 

Eén gedachte over “Suzanne Wouda – Klokgebouw, Twee over half één

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *