9 maart 2024

Marjet Huiberts & Milja Praagman – Ebbie onder de paraplu

Ebbie het leuke blauwe aapje wil buitenspelen. Ook in de regen kun je naar de speeltuin. Dan doe je toch je gele laarzen en regenjas aan? En natuurlijk moet zijn veelkleurige nieuwe paraplu in gebruik worden genomen.

De paraplu op de nieuwe Ebbie trekt direct de aandacht. Een treffend gekozen kleurstelling die als door goedgelegde stukjes een zonnige puzzel vormt. Een paraplu voor de regen of een parasol voor de zon? Het omslag laat de peuter tevens nadenken over het weer door het benoemen van kleding en schoenen. Op de vraag hoe je een jas en schoenen aantrekt, kom je vanzelf op de soort sluiting: rits of knopen.

‘Lekker weertje, Ebbie.
Hahah, niet waar. Vies weer.
Lekker vies weer.
Het regent en het waait.’

Bij Ebbie is het herfst en vliegen de boomblaadjes in het rond. Misschien wordt er opgemerkt dat er ook nog in december rood of bruin blad op de stoep ligt waardoor andere seizoenen genoemd kunnen worden.
Bij regen horen plassen. Welk jonger kind vindt het niet leuk om eens flink met water te spetteren? Springen en stampen zijn de begrippen die bij deze vrolijke spread worden genoemd. De paddenstoel die Ebbie tegenkomt is mooi, maar de spin erop is nog interessanter. Hij vraagt heel natuurlijk aan dit achtpotige beestje wanneer de kabouter thuiskomt.
Als Ebbie na alle onderweg-activiteiten eindelijk in de speeltuin aankomt, is er niemand te zien. Alle speeltoestellen zijn nat. Hangen aan het klimrek of staan op de draaimolen kun je wel zonder een natte broek te krijgen. Maar hoe hard kun je draaien of schommelen voordat je ‘stop’ roept? En wat is droog? Als de wip niet meer nat is of als het is gestopt met regenen?

Dit kartonboek zit vol met woordenschat. Een scala aan begrippen komen voorbij. Woorden die uitnodigen tot het vragen naar tegenstellingen, meervoudige uitleg, zoeken van meer kleine dieren of zelfs naar bijv. type weer of soort kleding en natuurlijk kleuren benoemen. Iedere Ebbie, waarvan dit de 4e is, staat garant voor 50 woorden uit de basiswoordenlijst en dat in gemiddeld vier korte regels per spread.

De frisse doordachte illustraties in primaire kleuren met enkele aanvullende secundaire, geven een compleet beeld van Ebby’s leefwereld. Binnenshuis zie je een gele onderrand en buiten dwarrelen gekleurde blaadjes onderaan de bladzijden. Met minimale lijnen of een voorwerp wordt een verhaal verteld dat aansluit op de tekst of wordt juist iets beantwoord. Schrik, blijdschap, verwondering of tevredenheid is goed af te lezen aan de mimiek van Ebbie.
Het valt op dat knuffel Beer thuisblijft, welke reden zou dit kunnen hebben? Dat Ebbie buitenspelen vaker doet en ook de regen niet als negatief ervaart? Want in de speeltuin is hij ook vertrouwd met alle speeltoestellen.

Een mooie verzorgde vormgeving, een paraplu met een regenboog aan kleuren, de guitige Ebbie en een uitgekiende, ook grappige woordkeuze maken dit peuterboek een tijdloze warme aanrader.

Marjet Huiberts, Ebbie onder de paraplu, Illustrator Milja Praagman, Gottmer, 2022, 26 blz., 9789025776244

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *