een geschiedenis op wielen : van de uitvinding van het wiel tot de voertuigen van morgen
Dit kleurrijke grote boekwerk is een geweldige encyclopedie van de voertuiggeschiedenis.
Zelfs met de vijfde keer het boek openslaan en intensief bekijken, vallen je andere details op. Zoveel heeft de maker in het voertuigenboek gestopt. En het is meer dan dat. Het is de kapstok waaraan de geschiedenis van de Oudheid tot toekomstige trends is gehangen met diverse zijhaakjes. Naast chronologisch zijn de pagina’s ook geordend op thema: van paardenkar naar stoomtrein, bromfiets, gezinswagens en limousines.
Op elke spread staan oneindig veel kleine en grote illustraties die met elkaar zijn verbonden door bijv. de te zoeken figuurtjes maar ook opschriften of andere kleine teksten. De laatste zijn informatief en bevatten een dosis humor, vooral als je linken gaat leggen en je eenzelfde tekst tegenkomt in een andere betekenis. Bij de gezinswagens kom je de meest populaire auto tegen waarin bandleden van een beroemde band zitten en vervolgens ontdek je bij de limousines een ander ‘ticket tot ride’.
Tom Schamp toont met de gezinswagens en de volgende pagina’s over racewagens en bestelbussen dat deze zijn voortgekomen uit de postkoetsen. Er zijn echter ook voertuigen die sinds de uitvinding niet veel veranderen, zoals de fiets. Die is in 150 jaar weinig veranderd!
Het associatief denken is volop aanwezig. Aan de hand van één gegeven worden er uitdrukkingen geleerd en een tijdsbeeld geschetst: ‘Het wiel tijdens de Middeleeuwen’ laat de kijker door de tijd en over de wereld reizen. Het wiel: ‘opgegroeid voor galg en rad’, martelen, radbraken, Rad van Fortuin, molensteen en met fantasie een zevenmijlslaars op wieltjes. Intussen lees je over het metrische stelsel en vraag je je af wat er door het struikgewas ruist. ‘De drie rovers’ of iets anders met lied, spreekwoord of gezegde?
Een boektitel kun je ook zomaar ontdekken. De naam van wegwerker E. Carle vind je op een rupsvoertuig en was met C. Pilar een echte wegbereider. De namen op de voertuigen bij ‘wegenwerken’ zijn overigens steengoed. Je zou er de weg van kwijt raken, maar je ziet ook hoe wegen worden aangelegd. Het boek is in het voertuigenonderwerp één grote rijles in etymologie. Wist je dat het woord koets in de meeste talen afstamt van de Hongaarse stad Kocs? Dit was een stopplaats voor de postkoets. Een ander voorbeeld is Toy story (speelgoed) en Troy story (Trojaanse Oorlog).
Culturele verschillen in dit bijna mondiale overzicht kom je volop tegen d.m.v. de voertuigen. Vooral bij hulpdiensten en taxi’s vind je mooie voorbeelden. Bijv. het verschil in sirenes. Enige zwarte humor kom je ook tegen, daar waar de zwarte raaf muisstil voorop loopt want soms komt een hulpdienst te laat. Meertalige besteldiensten vissen ook naar een plaatsje in deze bespreking, maar echt hoe wil je die in al het racegeweld ook nog een plaats geven in het hier en nu? Want de toekomst wordt ook besproken met een mogelijke utopie: een fietspad als hoofdweg waar ghostwriter een ghostrider ontmoet en andere hemelbestormers.
De encyclopedische kennis is werkelijk enorm in dit doordachte boek dat volgens de achterkant ook een zoekboek is. Samen met de figuren Otto en Brutus kun je op zoek naar het bovengenoemde maar ook naar de op iedere pagina voorkomende personages Merel, Bic, Potlood, Merol en ‘de-geheel-ter-zijderupsen’. Een beste klus op de volle spreads die ondanks dat niet overdadig overkomen, want dan doe je de eerste klas creaties geen recht. Recht? O ja Robin Hood loopt ook door het woud aan figuren waarbij je van woud naar woodie gaat. Deze prachtige bijzondere voertuigen met houten koetswerk staan ook als één happy family afgebeeld. Echt, het is niet alleen boek vol kinderspel, dat is een kabouterkruiwagen ook niet.
De slotvraag die je je stelt na het herhaald opnemen van het boek: wat zou er niet in staan? Wie raakt hier nog weg uit al die woorden? Pak het boek erbij en ga mee op ontdekkingstocht.
Een supermooi, ontzettend leuk, rijk, ingenieus, werkelijk fantastisch kunstwerk voor thuis en op vakantie. Voor alle leeftijden!
Vakantie….misschien zie je onderweg een auto van Mercedes-Benz. Wist je dat de ene naam de naam van een dochter is en de andere eerst fietsenmaker was? Zo’n weetje schiet je dan vast te binnen als je op ‘alle wegen die naar Rome leiden’ liedjes zingt van jong tot oud…Brand in Mokum, zie eens ginder…., Mind the Gap!, Time is on my side. Neem er de tijd voor en geniet met de gehele familie van dit prachtboek.
De twee eerder uitgegeven boeken in deze opzet zijn tevens aanraders: Het grootste en leukste beeldwoordenboek van de hele wereld en Het mooiste boek van alle kleuren.
Tom Schamps, Het vrolijkste en grootste boek van alle voertuigen, Lannoo, 2022, 48 blz., 9789401476553