5 december 2024

Geert-Jan Roebers – Soortenschat

Kindercanon van de natuur in de Lage Landen

Dit non-fictieboek over de natuur in de directe leefomgeving is niet alleen een mooie maar ook leuke aanrader. Vooral als de zomer start en de kans dat je meer buiten vertoeft aanwezig is. Hoe leuk is het dan om de naam van die ene vogel te weten, die mooie bloem, die kriebelende groene spriet?
Of zoals de inleiding zegt de taal verstaan die je hoort als je de natuur in gaat.

Het boek heeft een mooie duidelijke opbouw in onderdelen. Vanuit je eigen tuin word je geleid naar buurtbomen, -vogels en – planten in je directe omgeving om vervolgens kennis te maken met dieren en beplanting buiten de stads- of dorpskern. Daarna geven hoofdstukken je informatie over bijv. plattelandsvogels, bomen in het bos, paddenstoelen, insecten en als laatste zelfs strandvondsten.
Het gehele boek is geënt op te vinden soorten in Nederland en België, zo ook de ondertitel vermeldt.

Voordat je alles gaat bekijken is het aan te raden de illustratie – de leeswijzer – in je op te nemen bij ‘Aan de slag!’. Hierin wordt goed uitgelegd hoe je de illustraties en begeleidende tekst ‘leest’. Een erg leuke tip die je daar ziet staan is om een soort in ieder seizoen te volgen, zoals hier de iep.

In elk hoofdstuk worden compact per bladzijde de meest voorkomende dan wel meest herkenbare soorten in beeld gebracht. Voor wie iedere boom hetzelfde lijkt te zijn, of het heeft over die zwarte vogel en groen gras, staan er handige ezelsbruggetjes genoemd die ook nog eens grappig zijn. Een boerenzwaluw onderscheiden van een huiszwaluw is eenvoudig als je weet hoe een hooivork eruitziet. Het droge commentaar in de gekleurde tekstblokjes laat je in de lach schieten of geeft een ‘o ja zo zit dat’.

De prachtige illustraties zijn zo natuurgetrouw dat je de roos bijna kan ruiken, de zwaluw al voorbij ziet scheren of de ruwe pokken op de mossel kunt voelen. De mossen dienen een aparte vermelding te krijgen en als je even heen-en-weer bladert vind je dat ook van de libel, de pissebed, de joekel van een pad, de mega-ingezoomde bij, de kleverige dennentak of de fantastisch weergegeven huismus. Je blijft kijken, je blijft bladeren, je blijft ontdekken.

Onder de jonge lezers zijn er vast wel kinderen die eens aan de slootkant zitten te vissen. Voor hen is er een hoofdstuk met een scala aan slootdieren met een erg leuke tip voor een onderwaterkijker. Een toevoeging hierbij had kunnen zijn een hoofdstuk waterplanten. Daarentegen zijn de soorten watervogels een cadeautje om over te lezen.

Een register maakt het geheel compleet, naast dat er ook memory kan worden gespeeld met te downloaden kaartjes en achterin een bij te houden afvinklijst ‘mijn schatkist’ is opgenomen. De kaartjes staan ook afgebeeld op de schutbladen waardoor ze als test- en oefenkaartjes zijn in te zetten.

Het boek blinkt uit in toepasbaarheid en schitterende uitvoering. Een laagdrempelige kennismaking voor degene die onbekend is met de rijkdom van de natuur, een verdieping voor de ander door de zeer vele details. Zoveel soorten herkenbaar en toegankelijk aanbieden aan kinderen is een unicum te noemen wat ook het woord canon impliceert.
Flora en fauna uit je eigen en nabije omgeving in een boek rijk en subliem geïllustreerd, met teksten die goed zijn te begrijpen en boordevol informatie staan kan niet anders dan een enorme aanrader zijn voor jong, maar ook zeker voor ouder.
Een prachtcadeau van de makers voor breed publiek. Een rijke schat aan soorten natuur!

Geert-Jan Roebers, Soortenschat Kindercanon van de natuur in de Lage Landen, illustrator Pieter Fannes, Gottmer, 2022, 160 blz., 9789025773632

Eén gedachte over “Geert-Jan Roebers – Soortenschat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *