19 mei 2024

Twintig keer Dee – Oliver Reps

Oliver Reps kende ik van De dag die nooit komt. Dat is een boek dat een diepe indruk heeft achtergelaten en een van de weinige boeken dat ik meermaals heb gelezen. Indrukwekkend was de bijzondere band tussen broer en zus, de relatie die Reps heel goed kon beschrijven. De dag die nooit komt was een klein, prozaïsch boek, dus des te groter de verrassing toen een groter, meer poëtisch exemplaar op de mat viel. De eerlijkheid gebied me namelijk te zeggen dat ik zonder al teveel inlezen aan dit boek ben begonnen. Sinds de winst van Reps van het Beste Boek voor Jongeren in 2019 en hij me vertelde dat hij iets nieuws schreef, ben ik al ongelofelijk benieuwd naar nieuw werk. Ik weet natuurlijk niet of dat dit verhaal is, maar daar is dan in ieder geval nieuw werk: Twintig keer Dee. En Oliver Reps stelt wederom niet teleur.

De hoofdpersoon stapt in de trein, op naar Berlijn. Daar studeert zijn vriendin Dee, die hij toevallig ontmoette in Amsterdam. Of bestaat toeval niet? Ze worden verliefd, krijgen een relatie, studerend. Hij in Amsterdam, maar zij op een gegeven moment in Berlijn. Berlijn bevalt haar, maar de hoofdpersoon bevalt dat dan weer wat minder. ‘Weet je wat het is, Dee? Afstand is onze grootste vijand.‘ Gewapend met lattes gaat hij op pad, maar ook beladen met de hoop haar weer te zien en de angst hoe ze zal reageren. Ze vindt het vast leuk, toch? Zeker zijn besluit dat hij in Berlijn komt wonen, zijn studie wil stoppen, want samen leven, dat is het beste.

In Twintig keer Dee belicht Reps wederom heel goed de relatie tussen twee mensen, maar enkel beschreven vanuit onze hoofdpersoon. Maar toch; vanuit de gedachten en hoe meer informatie de lezer krijgt, wordt het toch een verhaal van twee mensen. Zo raak je in een kort verhaal, met korte frasen toch bekend met de situatie en voelt het ook echt als een rond verhaal.
Een mooi detail is dat ik dit boek ook echt las in de trein naar Duitsland, maar dan niet van Amsterdam naar Berlijn, maar tussen Utrecht en Keulen. Toch, net als in het boek bij Arnhem stoppen, de koffie onderweg, de sfeer van rijden langs de Rijn, het maakt het lezen van dit boek extra memorabel. Je herkent deze hoofdpersoon over het ‘s ochtendsvroeg reizen, zijn gedachte dat Dee misschien nog slaapt, maar later denkt dat ze nu toch wel wakker moet zijn. Je hoopt mee dat het goedkomt, maar tegen beter weten in. En daar is Reps meester in: een complete sfeer neerzetten, die je voelt en overneemt. Zijn boeken zijn zeer zeer zeker het lezen waard.

Oliver Reps, Twintig keer Dee, De Harmonie, 2024, 133 blz., 9789463362054

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *