19 mei 2024

Els Pelgrom & Sanne te Loo – Bombaaj

Alleen al door de mooie en kleurrijke omslagillustratie van Sanne te Loo pak je dit boek op. En dan heb je het binnenwerk nog niet gezien. Iedere hondenliefhebber zal erbij wegsmelten.

Ook in dit verhaal, het verscheen eerder in 1995 als Kinderboekenweekgeschenk, weet Els Pelgrom je gelijk mee te nemen naar Spaanse sferen. Dit keer blijf je niet alleen op het platteland. Mocht het niet uit het verhaal blijken, Sanne te Loo laat dit in de vele illustraties duidelijk zien.

In Bombaaj lees je vanuit het perspectief van het gelijknamige hondje over de gebeurtenissen van een familie. Ook vertelt hij over zichzelf en hoe hij eruitziet. Bombaaj voelt, ziet en ruikt vooral veel waardoor hij dingen begrijpt en vertelt. Tenminste hij denkt veel te weten maar heeft vaak later pas iets door waardoor het wat naïeve en aandoenlijke hondje ook grappig is. Bombaaj laat de lezer kennismaken met de omgeving van het rustige dorp, een aantal inwoners en met de dieren die hij kent. Soms voelt hij ineens het trekken in zijn poten en moet hij weg. Zoals ook die ene dag als er bij zijn grote hondenvriend Koko iets gebeurt.

Zijn baasje Serafín is boer en al wat ouder. Er is iets verdrietigs aan hem maar Bombaaj kan het niet plaatsen. En dan komt Ana, een 10-jarig meisje, in het dorp wonen. Het lijkt erop dat Serafín haar al kent en Bombaaj herkent iets van het kussen waarop hij soms slaapt. Intussen gebeurt er door een ‘avontuur’ iets wreeds met Bombaaj wat niet nader wordt toegelicht. Wel wordt voor Bombaaj steeds een stukje van de puzzel duidelijker over hoe de verhoudingen liggen tussen de menselijke hoofdpersonen. Uiteindelijk is het mooi om te lezen hoe slim juist Bombaaj is door zijn ruiken en instinct, mogelijk wat wensvervullend, en het raadsel tot een oplossing weet te brengen.

Net als bij ander werk van de inmiddels 90-jarige schrijfster moet je even in het verhaal komen wat mede door het perspectief komt en daardoor ook een prima voorleesboek is. Het boek bevat verschillende thema’s die ook nu actueel kunnen zijn rondom maatschappij (daklozen bijv.), familie en gezin. De zoektocht in Madrid van Serafín en Ana met Bombaaj is hier onderdeel van en is beeldend beschreven inclusief het korte bezoek aan het museum. De bijpassende illustratie laat zien dan Bombaaj kennismaakte met het Prado.

Kleine aanwijzingen, in het tempo dat Bombaaj lijkt te kunnen verwerken, laten de oplettende lezer vermoeden welke richting het tijdloze verhaal gaat. De werkelijke ontknoping komt op het laatst waarbij één zin beslist opvalt: ‘Je hebt zo’n goed hart,’ zei hij toen, ‘maar wat je liefhebt, en wat jou liefheeft, dat laat je maar zo in de steek.’

Een groot klein avontuur dat je ooit gelezen warm bijblijft. Een zeer verzorgde heruitgave met prachtige sfeervolle illustraties van Te Loo waarvan het tekenplezier is af te lezen en de altijd mooie taal van Pelgrom. Voor de wat ervaren jonge en oudere lezer.

Els Pelgrom, Bombaaj, illustrator Sanne te Loo, Luitingh-Sijthoff, 2024, 128 blz., 9789024598762


Weetje: in 2005 was er een driedelige animatie op tv te zien van Bombaaj.
Ook een weetje: uitgeverij Luitingh-Sijthoff heeft meer werk van Els Pelgrom heruitgegeven: De eikelvreters, Kleine Sofie en Lange Wapper, De kinderen van het Achtste Woud en een nieuw verhaal Het levende hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *