13 mei 2024

Jaap Robben – Wantij, een wandeling

Misschien verlangde ik daar nog het meeste naar, naar de stilte die droogvalt bij eb. … Een gebied waar het land onzichtbaar overgaat in de hemel’.

Robben hoorde dat de Waddenzee langzaam verdrinkt, een reden om eindelijk te gaan wadlopen. Met een beeld voor ogen wordt online een excursie geboekt. ‘Op die schoenen kunt u echt niet mee.’ en ‘Dat is dan foute informatie.’ geeft weer aan dat je beter lokaal kunt boeken danwel kopen.

De geciteerde zin lijkt zelfs tijdens wadlopen bij wantij een utopie. Met een groep op stap blijkt ook zelfs daar genoeg ruis te geven en is een weidse blik vangen nog lastig, mede door de te belopen route. De ruis wordt onderbroken door observeringen ter plaatse en slikgeluiden. Daartussen persoonlijke gedachten en thuiservaringen.

De doorgewinterde Wim-types als gidsen geven enige uitleg over ooit levende kokkels. Het leven dat je zogezegd wel ziet is niet meer. Vogels missen om een reden.
Maar de nuchtere, relativerende gids zegt ‘Er komt uiteindelijk altijd een nieuw dier.‘ Klimaatverandering is zeker een issue, de ervaren wadlopers weten over cijfers en gebeurtenissen, wijst op de hand van de mens in het geheel, want wat is natuurlijk?
En of ik mensen van vroeger hoor zeggen: mensen kunnen zoveel bedenken en doen maar wie weet dat nog over honderden jaren? Altijd komt alles weer terug.

Uiteindelijk wordt de stilte gevonden waarin je jezelf hoort ademen. De stilte hoort ruisen in je oren. Het verdwijnen in een horizon begeleidt door een enkele vogelroep. Eenzelfde ervaring die je kunt hebben staand op de Westerscheldedijk bij doodtij, nauwelijks een bries en dimsterig zicht.

Alleen al om die alinea, het citaat, op de binnenflap pak je deze wandeling op. Een mooie graag gelezen Terloops die beeld geeft aan gedachten en ervaringen, een denken over ook herkenbare observaties. En dan komen met een glimlach de botjes die men nooit vond ook nog voorbij.

De prachtige lepelaar op het omslag is getekend door Joris De Raedt, (zie onlangs gepostte vogelboek).

Jaap Robben, Terloops-wandeling Wantij, illustrator Joris De Raedt, Van Oorschot, 2024, 64 blz., 9789028214163 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *