6 maart 2024

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck

Lou van 12, Eva van 36, Elsie van 42, Casper van 46 en Jos van 71. Vijf mensen die op een bepaalde manier allemaal met elkaar te maken hebben. Los van elkaar hebben ze allemaal hun eigen problemen. Allemaal proberen ze op hun eigen manier gelukkig te worden.

Naar aanleiding van een lezing van Griet Op de Beeck ben ik begonnen in dit boek zonder mij echt te hebben verdiept in de inhoud. Ik vond het prachtig. De zinnen, de wijsheden over het leven en vijf mensen die, in de verbondenheid met elkaar, ook individu zijn. De mensen in dit boek zijn echt, geschreven vanuit het hart. In mijn hoofd hoorde ik tijdens het lezen regelmatig de stem van Griet die een stukje voorlas.

Als je begint aan het verhaal weet je niet wie op welke manier met een ander is verbonden. Zijn het broer en zus, geliefden, vrienden? Ik had al vrij snel door hoe de verhoudingen in elkaar zaten waardoor ik terechtkwam in een stroomversnelling van blijde en droevige gedachten. De korte hoofdstukken wisselen elkaar precies op het goede moment af, waardoor de vaart er in blijft. De vijf hoofdpersonen zijn allemaal vanuit de ik-persoon geschreven en met alle vijf personen voelde ik een bepaalde verbondenheid.
Nadat ik het boek uit had zinderde het nog even na. Vijf personen zijn omringd met mensen, maar toch ook alleen. Griet Op de Beeck heeft dat heel mooi neer weten te zetten. Dit is een verhaal over jong zijn, over blijven proberen en keuzes maken, vallen en opstaan en niet meer verder kunnen.

“Het gaat om voelen. Om openstaan. Om trouw zijn aan en eerlijk zijn met jezelf.”

Dit verhaal kan voor lezers herkenbare passages bevatten. De problemen in de familie of de problemen met jezelf. En dan dat fatale moment dat ieders leven doet veranderen, waardoor ze dichter bij elkaar komen of juist die ene keuze maken waar ze al langer over twijfelen.

“Zolang je niet door het lot wordt getroffen, is alles maakbaar, is alles een keuze. Niks is zeker, behalve de zekerheden waar je zelf aan vasthoudt.”

Ik was er stil van. Vijf levens onder één hemel, op zoek naar een leven in een hemel boven de zevende.

Nooit eerder had ik een boek gelezen waarin het Vlaams naar voren kwam, maar ik vond het bijzonder mooi. Dit was een aangename kennismaking met Griet Op de Beeck, haar andere boeken liggen inmiddels op mij te wachten. Dit boek zal ik niet snel vergeten. Een aanrader voor iedereen.

Griet Op de Beeck, Vele hemels boven de zevende, Prometheus, 2013, 271 blz., ISBN 9 789044 627695

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *