10 maart 2024

Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet, Code rood

Op de achterkant van het nieuwste deel Spekkie en Sproet staat: ‘Er gebeurt een hoop in de buurt’. Wie de eerdere pakweg achttien delen heeft gelezen weet dat er in een Spekkie en Sproet verhaal ook veel gebeurt door de vele onderwerpen die erin zijn verwerkt. Een verhaal dat jonge voortvarende lezers in groep 3 al aan kunnen, terwijl je in groep 5 ook nog gegrinnik tijdens het dagelijkse leesmoment kunt horen of dat er iemand van het puntje van de stoel glijdt. Een spanningselement passend bij de doelgroep zit er altijd in verwerkt of het nu in de tekst is of in de tekeningen van Juliette de Wit. Kijk alleen al naar het omslag waardoor je het boek met een bepaalde verwachting openslaat, gaat het over een brand waardoor het ‘code rood’ is? De schutbladen geven allerlei details die nauwelijks met een brand te maken lijken te hebben. Spekkie en Sproet rennen net als de lezer op het titelblad het verhaal in.

Op een winderige woensdagmiddag staat een verhuiswagen voor het voormalige postkantoor waarin wekenlang bouwvakkers aan het werk waren. De verhuizers moeten oppassen voor de harde wind, het is bijna code geel. Spekkie weet wie er komt wonen, een man die JP heet en modeontwerper is. Het duo gaat gelijk even buurten als JP komt aangereden in zijn bolide. Sproet vindt de paspoppen die binnen worden gesjouwd niks interessant, maar Spekkie zou haar vermommingen erop uitproberen als ze er eentje had. JP laat hen van alles zien, ook de map met ontwerpen voor de komende modeshow tot een klusjesman hen onderbreekt. Maikel stelt zich voor maar JP lijkt hem niet te kennen. JP geeft voor de verbouwingsoverlast een welkomstborrel en terwijl de klusjesman e.e.a. noteert met een rood potlood vraagt hij het speurdersduo de uitnodigingen rond te brengen. Dat willen ze graag doen, ze kennen toch iedereen in de straat. Het is jammer dat buurvrouw Nazima juist nu zo gehaast is, het is altijd zo gezellig in de kapsalon. Leuker dan die hangjongeren bij de kinderboerderij waar ze na het eten even naar de ‘kunekunes’ denken te gaan kijken. Dachten ze, want: code rood!

De eerste hoofdstukken geven de oplettende lezer al vele aanwijzingen die van belang zijn voor de gebeurtenissen die volgen. Het speuren kan ‘als de brandweer’ van start! Want hoe zit het met de babbeltruc-personen en vraag jij wel eens een legitimatiebewijs? Wanneer is het insluipen of inbreken en mag je zomaar zelf op een verdacht persoon af? Wat is bewijs verzamelen en hoe kun jij dat zelf doen? Vivian den Hollander geeft intussen ook een gespreksonderwerp mee over het vaker extreme weer en het duiden in kleurcodes.

De illustraties in zwartwit geven een fijne onderbreking voor de jonge lezer. Een grapje, een toevoeging aan of juist een verduidelijking van de tekst. De ene keer paginagroot, de andere keer een detail. Een associatie met een Maik de Boer kan niet uitblijven. Of je denkt bij de tekening van JP zijn huis een postkantoor zoals er in Frankrijk zijn te herkennen. Duidelijk is dat een Spekkie en Sproet niet zonder de heerlijke tekeningen van Juliette de Wit kunnen.

Dit deel speelt zich in relatief kleine omgeving af dichtbij huis. Een sociale diverse buurt waar ieder naar elkaar omkijkt. Waar je een dadel bij de groenteman krijgt in plaats van snoep. Spekkie en Sproet leren dat je iets als je ouder wordt soms minder leuk vindt dan als je kind bent. Neef Nelson speelt weer een rol en laat zien dat de politie ook je vriend kan zijn en geeft mee dat eerst een gesprek beter werkt dan aanvallend erop afgaan. Tijdens het speurwerk ervaart het duo dat je vrij makkelijk een aanname kunt maken, maar jouw vooroordeel niet per se waar hoeft te zijn. Eerst bewijs hebben voor een actie door bijv. een foto te maken. Is de mobiele telefoon ineens ook erg handig!

Een veelzijdige, spannende en vooral leuke Spekkie en Sproet in een buurtsamenleving zoals je ieder kind wenst. Gewoon dichtbij huis, je thuis. Een aanrader voor iedere jonge lezer vanaf ong. 7 jaar, een must voor de fans.

Vivian den Hollander, Spekkie en Sproet – Code rood, illustrator Juliette de Wit, Ploegsma, 2023, 112 blz., 9789021684529 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *