Wanneer de Kinderboekenweek er aankomt, verschijnt er ook een nieuwe Spekkie en Sproet. Deze serie maakt steeds weer een nieuwe lichting jonge lezers enthousiast voor het lezen. Meer dan twintig verhalen zijn er inmiddels verschenen, de allereerste boekjes in andere vormgeving meegerekend.
De vertelwijze van Vivian den Hollander spreekt vele kinderen aan. De verhalen zijn niet alleen spannend, altijd kom je maatschappelijke thema’s tegen die soepel zijn verwerkt en er is ook ruimte voor een grinnik. Zonder een goede illustrator geen successtory, want kinderen pakken boeken op door aansprekend beeld. Juliette de Wit is de vaste illustrator van de Spekkies, zo de boeken ook worden genoemd. Niet vreemd want in ieder avontuur worden zoete spekjes gegeten om beter te kunnen nadenken.
Door compositie en kleuren van het omslag weten kinderen vaak goed in te schatten wat ze kunnen verwachten. Dat is fijn, het betekent dat ze écht gaan lezen. De tekeningen, rijk verdeeld naast en tussen de tekst en op de schutbladen, maken de tekst inzichtelijk, verduidelijken nog onbekende woorden, geven duiding aan emotie, of lichten een tipje van de verhaallijn op. Daarbij vermeldt: ze zijn altijd grappig, spannend en vol beweging.
Wat ook fijn is aan deze serie dat niet eerst deel één tot en met tien gelezen moet worden voordat je de nieuwe die je nú in de boekhandel ziet liggen kan gaan lezen. Hoe dit speurdersduo echt heet, wat de rol van Nelson is of waarom bepaalde voorwerpen belangrijk zijn lees je altijd in de eerste hoofdstukken.
‘Dieven in de nacht’ speelt af zich in de natuur, dat zie je op het omslag. Wie beter kijkt, ziet ook huizen, een gieter en een geit. Het is een stadstuin, een mooi initiatief m.b.t. samenwerken en natuur. Verschillende aspecten voor een evenwichtig ecosysteem in je tuin worden genoemd. De moestuin, de composthoop, een kas, een prachtig getekend bijenhotel en ook bijv. de functie van naaktslakken wordt vermeld.
Naast deze punten worden ook soorten vervoersmiddelen aangestipt, inrichting openbare ruimte, veiligheid, sociale betrokkenheid, conditie en e-bike, geluidsoverlast, duurzaamheid en associëren met het oplossingsgericht denken.
Het speurdersduo past met neef-agent Nelson op het huis van zijn collega. Ze gaan de poes en de dieren in de gemeenschappelijke tuin verzorgen, plantjes watergeven en intussen wordt er een elektrische fiets aangewezen tijdens de rondleiding. Ze maken kennis met buurjongen Alex die hen vraagt voor een nachtwandeling, maar behalve dieren zien ze ook andere vreemde dingen. Nelson is met een zaak bezig waar Spekkie meer vanaf wil weten. Als Sproet de volgende morgen naar geit Witje gaat is zij verdwenen en er zijn ook andere dingen kwijt en vernield. Heeft dit met de zaak van Nelson te maken of is de zwerver de schuldige, maar waarom kwam bewoner Fred dan uit de vijver gelopen?
Tip voor een project: Alex heeft een lijst met dierennamen gedownload van internet waarmee hij kan uitzoeken welke dieren er leven in de tuin. Hoe groen is jouw tuin en wat kun je hieraan verbeteren kun je met dit deel heel goed oppakken.
De verhalen zijn passend bij de spanningsboog van de doelgroep en lopen altijd goed af. Het is leuk om ze in een kring neer te leggen en een kind zelf een deel te laten kiezen waardoor motivatie voor een onderwerp kan worden gevraagd of waarom juist dat omslag aanspreekt.
Een goed leesbaar avi-verhaal illustreren en schrijven is intensief en knap!
Voorlezen en zelf lezen vanaf ong. 7 jaar.
Vivian den Hollander, Spekkie en Sproet Dieven in de nacht, illustrator Juliette de Wit, Ploegsma, 2022, 112 blz., 9789021683461
Eén gedachte over “Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet, Dieven in de nacht”