9 maart 2024

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 4, De bosbaas

‘Schooltje spelen hoeft echt niet elke dag.’ Oma Wisse heeft zo haar eigen ideeën over een en ander en als ze het niet eens is, verkondigt ze ongezouten haar mening. Ze vindt dat kinderen meer nodig hebben dan school, vertelt ze meester Kaft.

Deze markante oma ontdekt meerdere keren per jaar een reden voor een verjaardagsfeestje. Onlangs zijn er nieuwe wandelroutes uitgezet in het bos dus daar moet ze met de bewoners uit Huize Grijsoord bij zijn. Wie er ook vanzelfsprekend bij hoort is kleindochter Wies en het liefst ook de tweelingvrienden Zane & Jazz. De meester dient haar van repliek: ‘U hebt voor de vorige drie verjaardagen ook al vrij gevraagd,’ maar oma Wisse vindt dat je op haar leeftijd iedere dag moet vieren, niets te maken met leerplicht.

Isabelle bekend uit vorige avonturen duikt als nieuwe collega op van de boswachter. Bij haar krijgen de club oudjes met de meest geweldige namen als Vogeldans en Bolderkar de benodigde informatie. Boswachter Spoor van ‘Natuurclub Bos & Buiten’ heeft de routes uitgezet, maar wat als je zoals hem hippende, kruipende en overvliegende dieren interessanter vindt? Met een gemêleerde groep op stap waarvan de ene op repeat Lang zal ze leven zingt en bijv. een andere instant herinneringen ophaalt aan de padvinderstijd is op zich al een onderneming, nu is het een serieuze uitdaging. Het wordt later, de proviand is op, telefonisch bereik is er niet. Hoe komen ze op tijd uit het bos voor een lekker hapje chinees?

Intussen hebben Wies en de tweeling na de schooldag best trek in een taartje. Ze ruiken onraad, het is stil in Huize Grijsoord. Te stil. Geen Abdoel en Mosterd te zien. De gebaksbordjes onaangeroerd. De alarmbellen gaan af, hulp wordt ingeschakeld. Er verschijnt een bekende. Hoe gaan ze ooit in een donker bos oma Wisse en haar vrienden vinden? Wat ging er mis tijdens de tocht die maar een paar uur kan duren? Maar vooral welk gevaar loopt de verdwaalde groep? Het is spannend. O ja wat wappert er toch voor roze ding in de boomtop?

Een heerlijk deel van Wies & Oma Wisse dat je achter elkaar uitleest. Het nieuwsgierig makende omslag van Iris Boter laat je afvragen of die ouwe billetjes het niet koud hebben. Kleurrijke aantrekkelijke en leuke illustraties door de gehele tekst heen waardoor je nog meer geniet van de bekende personages, de fantasie en de humor. Ook nu is het logisch denken en samenwerken de sleutel tot de goede afloop van dit avontuur samen met een dosis gezonde spanning. Want spannend wordt het als er een roedel wilde dieren ook in dit bos verschijnt. Het sociale en informatieve aspect is soepeltjes verwerkt naast ‘vezelige en greppel-woorden’ die je woordenschat uitbreiden of laten grinniken. Wat een takkenzooitje, een boswachter die foto’s belangrijker vindt dan veiligheid van mensen!

Een leuke opdracht tijdens de Kinderboekenweek: een goede pijlenspeurtocht uitzetten met natuuropdrachten waarvoor je geen hulp van ‘ritselaars’ nodig hebt. Zou een volgende keer Wies met Herre in de continentcrosser vliegen? En wat zou oma’s onderrok dan meemaken?
Voorlezen of zelf lezen vanaf ong. 7 jaar. Deze serie mag niet ontbreken in een schoolbibliotheek!

Marte Jongbloed, Wies en oma Wisse dl. 4 – De bosbaas, illustrator Iris Boter, Luitingh-Sijthoff, 2022, 128 blz., 9789021031583

Eén gedachte over “Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 4, De bosbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *