5 maart 2024

Susanne Strasser – De soep is klaar!

Voor de jongste lezers is er volop keuze in kartonboeken. Sommige exemplaren zijn extra leuk, bijv. de titels van Susanne Strasser. Dit keer is samen koken en eten het onderwerp.

Bijna lunchtijd! Ieder afgebeeld dier van het omslag neemt iets mee zodat het kind alias de kok de soep kan koken. Het paard zegt dat in goede soep rode biet moet zitten. Hij snijdt ze even met de tanden en hup deksel eraf en de pan in. De gans brengt gras mee, de geit takjes, de hond een bot en als laatste raspt de eekhoorn een dennenappel boven de open pan.

In dit stapelverhaal worden telkens bij het volgende dier de voorgaande ingrediënten herhaald. Het dier dat aan de beurt is maakt daarbij een eigen geluid: ‘ritsj ratsj’ of ‘kniks knaks’ waarna steevast volgt: ‘deksel open – deksel dicht’. Per twee spreads zie je zowel het gebeuren rondom het fornuis als de tafel met de geduldig wachtenden tot de soep klaar is.

Nadat de pan dichtgaat en de soep verder gaart, gaat het dier namelijk aan tafel gaan zitten. Deze volgorde kan een geheugensteuntje zijn bij het opnoemen, het stapelen, van de bestanddelen. De oplettende peuter zal zien dat het servet bij het voorgaande dier is omgeknoopt. Voor het omslaan naar het volgende dier wordt telkens gevraagd: En wat nog meer?

Het kind voegt als laatste zout toe. Alle dieren zitten al met het bord in de poten klaar, want ze hebben trek. Op elkaar wachten tot er is opgeschept en elkaar een ‘eet smakelijk’ is toewensen hoort erbij. Of is er toch eentje al eerder begonnen? Ook valt op dat dan de hele tafel is te zien. Plaats voor nog een gast!

Die gast komt als geroepen. De soep is namelijk afschuwelijk. Hij stinkt! Terwijl de helft op apegapen ligt, neemt de eekhoorn een slokje, bijt de hond op een spriet en de laatste gast, het alles etende varken slobbert met genoegen de pan leeg. Hij houdt hier zo ontzettend van. ‘En wat nu?’, ze hebben niets te eten. Of zou het varken ook iets hebben meegenomen?

Naast stapelen, kun je tellen, benoemen of oefenen met klanken en voorzetsels. Een dier op het fornuis of ervoor, je zit aan tafel of staat ergens achter. De herhaling en de verschillende geluiden maken dit een interactief verhaal.

Geweldig verhaal over samenwerken en samen eten, sterke tekst, duidelijke tekeningen met af te lezen emotie, rust in kleur en een humoristische twist op het eind. Het varken weet ook wat écht lekker is!

Een boek dat je graag samen of alleen keer op keer leest of bekijkt. Een Strasser is altijd een goed idee.

Susanne Strasser, De soep is klaar!, Vertaler Berd Ruttenberg, Hoogland & Van Klaveren, 2023, 26 blz., 9789089674036

Andere tips van deze auteur in zelfde uitvoering:

Susanne Strasser – Kom, we gaan een boek lezen!

Susanne Strasser – Vos gaat een stukje rijden

Susanne Strasser – De walvis gaat in bad

Susanne Strasser – Zo moe en toch klaarwakker

Susanne Strasser – Ha… een wipwap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *