6 maart 2024

Yvonne Jagtenberg – Balotje op zwemles

Balotje is zo tijdloos dat je het altijd kan voorlezen. Al 15 jaar. Herkenbare situaties, de nodige humor, een lief moment, een onderwerp, nog wat emoties en iets waardoor je ook deze Balotje onthoudt.

Dit is dan ook een creatie van Jagtenberg. Wie haar werk nog niet kent, heeft iets in te halen en bij te houden. Altijd in de eigen kenmerkende directe stijl van illustreren. Iedere streek verf heeft een functie en kan een heel landschap verbeelden. De Hermannen zijn geweldige meer recente voorbeelden. De hondje-enige-echte-voorleesbundels, Mijn wonderlijke oom en Ik ben Pippi niet! zijn dat ook. Twee gouden penselen zijn terecht ontvangen. Deze Balotje op zwemles is een nieuw deel in de serie.

Balotje heeft de kleuterleeftijd en daar hoort vanzelfsprekend de wekelijkse zwemles bij. In het pierenbadje leer je drijven. Op je buik, op je rug en alle zwemleerlingen zie je met zo’n dikke kurkenband om het lijf. De eerste zwembewegingen worden gemaakt. De zwemjuf op groene badslippers heeft het over kikkerbenen bij het oefenen van de zwembeweging van de benen. Thuis oefent Balotje waar en wanneer het maar kan. De hele familie wordt gesommeerd mee te doen. Zelfs oma doet mee liggend op het tapijt. Ze kwaken erop los. Volgens oom Ben moeten ze oppassen dat ze niet echt in een kikker veranderen.

Oefening baart kunst en Balotje mag verder in het diepe. Wil Balotje dit wel? De twijfel slaat toe, het enthousiasme is tot het nulpunt gedaald. Ze overdenkt dit door een lange wc-pauze te nemen. Na een diepe zucht besluit ze dat de zin om een kikker te zijn voorbij is. De les helaas nog niet. Ze mag onder water gaan zwemmen en wat je als voorlezer al verwachtte komt uit: hét gat hangt in het bad! De lange duik mislukt jammerlijk. Door het gat zwemmen is een utopie. Balotje plonst, gaat op z’n hondjes zwemmen, schiet erlangs en wordt een kikker. Balotje is niet de enige ontwijk-zwemmer en de juf is niet voor één gat te vangen. Kikkerbalotje met haar rode muts brengt de zwemjuf op een lumineus idee!

Dit verhaal leest zich vanzelf voor. Je schiet in de lach om de herkenbaarheid en de eigengereide, inventieve Balotje. Intussen leert Balotje ook veel over zichzelf. Soms durf je echt meer dan je denkt is ook wat ze tegen mama zegt bij het naar bed brengen.

In de tekeningen zie je allerlei details waarover een anekdote te vertellen is of een associatie mee te maken. Je ziet een afvoerputje, een oma die gelijkenis met een auteur vertoont, een rij wachtende kinderen, ventilatiegaten, slippers, een gouden bal en de terugkerende kikker in tekst en beeld. Of wat dacht je van de bibberende Balotje bij het colofon? Bedtijd is het rustmoment in het verhaal met Zusje en Poes erbij, het boek staat en ligt klaar en de kus van mama sluit de kikkerdag af.

Een heerlijk treffend Balotje-verhaal in een mooie uitvoering met figuurtjes in reliëf op het omslag.
Voorlezen is geen straf, ook niet als je het de tighonderste keer in handen krijgt geduwd met de mededeling: voorlezen! Je wilt het gewoon zelf.

Balotje is altijd een aanrader. Een blijvende.

Yvonne Jagtenberg, Balotje op zwemles, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025776954.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *