8 maart 2024

Abi Daré – Het meisje met de luidende stem

Deze genomineerde voor het Beste Boek voor Jongeren 2022 had ik zonder de nominatie misschien niet gelezen en dat was jammer geweest: het is een goed verhaal! De kaft trok me minder, maar wat er dan precies wel op had moeten staan weet ik ook niet. Het past namelijk wel bij het boek.

Het verhaal speelt zich af in een Nigeriaans dorp en later Lagos. Hoofdpersoon is de 14-jarige Adunni die tegen de wens van haar overleden moeder toch uitgehuwelijkt wordt. Ze wordt de derde vrouw van een oudere man en moet hem een zoon bezorgen. Het komt in Nigeriaanse dorpen veel voor dat jonge meisjes uitgehuwelijkt worden, maar Adunni wil naar school en leraar worden. Het patroon doorbreken. Later komt ze ook nog eens in een kinderarbeidsituatie terecht als huismeid. Daar zien een paar personen haar wel als mens en helpen haar naar een ander leven.

De taal die Daré aan Adunni heeft gegeven gaf een extra dimensie aan het verhaal. Ze spreekt de taal Yoruba goed, het Engels minder en zo lees je het ook. Gaandeweg krijgt ze les in grammatica en groeit haar woordenschat. De vertalers Arjaan en Thijs van Nimwegen hebben hun best gedaan er een leesbare vertaling van te maken met respect voor Adunni, die symbool staat voor andere Nigeriaanse vrouwen. In een voor- en nawoord vertellen ze over hun keuzes en de context.

Toevoeging: Abi Daré kreeg de titel Beste Boek voor Jongeren, categorie Vertaald door de jury toegekend!

Abi Daré, Het meisje met de luidende stem, vertaling: Arjaan en Thijs van Nimwegen, Signatuur, 2021, 392 blz., 9789056726973. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *