Serie: Mijn kop is top
Wat heeft deze ballon met mentale gezondheid te maken?
Er zijn prentenboeken die je verrassen als je ze openslaat. Dit is er één van.
Een enorme kleurenexplosie komt je tegemoet. Van een poëtisch tafereel naar een meer vlekkerig onduidelijk geheel om vervolgens te zweven naar sfeervolle natuurtinten tot er letterlijk onweer komt opzetten. De woede vliegt je tegemoet om vervolgens in de nasleep van de bui je te laten meedeinen naar kalmer zachter vaarwater. Een prikkeldag kom je nog wel tegen, maar de rust van een positieve regenboog laat zich steeds vaker zien.
Dit verhaal van een meisje en haar ballon is een deel in de reeks ‘Mijn kop is top’. In de huidige tijd komt en mag er meer aandacht zijn voor mentale gezondheid.
Het meisje van het omslag moet omgaan met verlies en dat wordt verbeeld door de ballon die wegdrijft. Een ballon die een vervangbaar stuk speelgoed is, zou een opmerking kunnen zijn. Toch kan dit voor een kind op dat moment van grote waarde zijn. Misschien was het een cadeau van een dierbaar iemand die er niet meer is of een verdwenen huisdier wordt erg gemist? Of juist de persoon zelf, een klasgenootje of grootouder, de gekoesterde hond of kat. Hoe verwerk je kleiner of groter verlies?
‘De mist wordt dikker en we kunnen niets meer zien.
Maar dat is niet erg. We volgen ons hart, dat wijst ons de weg.’
In bijv. de eerder uitgekomen ’Spiegel van Marie’ en ‘Ik kan het’ van Adam Ciccio zijn de thema’s onzekerheid en faalangst uitgewerkt. De tekst in dit prentenboek heeft een meer filosofisch dromerige tot rakende inslag maar ook hier passen de woorden exact bij de emotie van dat moment in de fases van verwerking waarbij het belang van tijd nemen wordt benadrukt.
‘We zweven langs flamingo’s die naar warmere oorden trekken.
En we nemen rustig onze tijd om alles te zien, want onze reis is geen wedstrijd.’
De kleuren in de prachtige platen van Margriet van den Berg geven exact de fases in emotie weer die je tegenkomt. De gezichtsuitdrukking van het meisje verandert door een miniem verschil in tekening merkbaar mee. Platen die het verdienen om stuk voor stuk met aandacht te bekijken. Ze verbeelden het gevoel en de gedachte van de tekst. Het lijkt bijna of juist de tekst bij de beelden is geschreven.
Deze beelden zijn met verschillende materialen zoals krijt, ecoline en aquarel gemaakt. Aan de ondergrond van de illustraties is af te leiden dat er niet met glad papier is gewerkt. De structuur hiervan is bij het drukken bewaard gebleven.
Achterin wordt een toelichting gegeven door de auteur die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en volwassenen. Een mooi aan te raden themaboek. Kijk het in als je het ziet staan en neem de tijd om het vaker door te bladeren zodat dit een hulp kan zijn bij net dat ene kind dat het mentaal even of langere tijd moeilijk heeft.
Adam Ciccio, Goede reis, ballon, illustrator Margriet van den Berg, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044845013
Eén gedachte over “Adam Ciccio & Margriet van den Berg – Goede reis, ballon”