‘Voortijd,’ zei Uil ernstig, ‘is een feit, niet te verwarren met Begintijd of Destijds. Dat is te zeggen, het is een Werkelijke Waarheid. Vraag eens na hoe jouw voortijd was, Christoffer Robin, dan kun je het ons vertellen.‘
Winnie de Poeh kent bijna iedereen. Verhalen met het jongetje Christoffer Robin, Knorretje, Teigetje, Iejoor en andere dieren die zich afspelen in het Honderd-Bunders-Bos. Maar hoe kwamen ze daar terecht? Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Wat was hun ‘voortijd’? Uil legt dit middels het citaat hierboven uit.
Na het voorwoord en het eerste hoofdstuk begint het tweede met ‘Er zat een beer…’. Een beer in de etalage van Harrods in Londen. Een reis voor Poeh begint. Zittend in de vensterbank ziet hij dat er een nat postpakketje bij het huis in Mallord Street wordt afgeleverd, een glimp van een hoef. De lezer maakt kennis met Iejoor die door de kokkin als Hoefdweil wordt gebruikt. Knorretje ploft intussen ook op de mat.
Samen beleven ze grote en kleine avonturen, huttenbouwen en verstoppertje spelen of bijv. naar de dierentuin. Genieten is de uitstap naar het Natuurhistorisch Museum waarin een knobbelige ladder wordt beklommen.
Heerlijk logische uitspraken kom je volop tegen: ‘Je wordt steeds kleiner, en dat betekent meestal dat je gaat en niet dat je komt.’ of ‘Over twee dagen is morgen ook weg.’
De laatste verhalen die alle geïnspireerd zijn op die van A.A. Milne spelen zich af in het bos. Knorretje herinnert zich dan nog de ‘rijen rode lawaaimonsters‘ uit de stad, ze waren inmiddels Londen een beetje aan het vergeten. Helemaal als op een ochtend het woud met ‘een wit laagje knisperend, krakend suikerstrooisel’ is bedekt en er ook in ijzige kou volop buiten wordt gespeeld.
De mooie gekleurde tekeningen van Mark Burgess met daartussen allerlei versjes zijn rijkelijk verdeeld over de verhalen. Diverse gebeurtenissen en wijsheden worden met humor verhaald. Een aanrader om cadeau te geven, alleen al om het prachtige omslag en het schutblad.
Als er één boek is om gezellig voor te lezen is het dit boek over de voortijd van de immer graag honingetende beer! En zelf lezen!
De vertaling is van Annelies Jorna. De tekst is geïnspireerd op de verhalen van A.A. Milne en de tekeningen op de illustraties van E.H. Shepard.
Jane Riordan, Winnie de Poeh, Er was eens een beer, verhalen van voor het begin, illustrator Mark Burgess, vertaler Annelies Jorna, Van Goor, 2021, 128 blz., 9789000379897