9 maart 2024

Pieter Koolwijk – De trollen van Leif

Wie houdt van Noorse Sagen en andere volksverhalen moet deze gewoon even lezen.
Maar ook als je een irritante flapdrol, onberekenbare stommerik, een onbetrouwbare berenlokker of heldhaftige grote broer bent. Een zelfverzekerde trollenvriend kan ook.
Kan. Een ellendeweg te gaan.

Leif de skald. Die iets heeft beloofd aan opa. Waarover men iets zegt als beste grap ooit in het Vikingendorp.
Zus Ravna die hem zegt: Maar dan moet je ook echt laten zien dat je het kunt. Ga ervoor. Doe het vol overtuiging. (..) Als je niet in jezelf gelooft, zal niemand je geloven.
Zijzelf had dat vertrouwen al. Je moest gewoon goed zijn. Goed genoeg was oud genoeg.

Verdere inhoud over dit trollenboek staat overal te lezen. Ook in die dikke oude uit elkaar vallende pil waarin prachtige illustraties staan. Misschien ook wel de mooie tot de verbeelding sprekende van Linde Faas.

Een fijn leesboek even anders dan voetbal en hockey of paarden, heerlijk voorlezen ook ter afwisseling van cyberpesten en zo. Toen hadden ze vrieskou tegen gezeur en langeafstandszwemmen in ijskoude zee.

Leif, eentje die je onthoudt en zie jij ineens trollen op je weg? Leif weet zeker dat ze jou ook helpen.

Pieter Koolwijk, De trollen van Leif, illustrator Linde Faas, Lemniscaat, 2022, 131 blz., 9789047713784

Samenvatting

Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt. Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valser dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets … of toch wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *