9 mei 2024

Lida Dijkstra – Het ruilspel

Verhalen voor jonge, beginnende lezers kunnen er nooit genoeg zijn. Vooral niet als ze vlot zijn geschreven, niet te kinderachtig zijn, illustraties bevatten, echte verhalen zijn en die de hele klas kan lezen. Leesplezier voor iedereen.
Een nieuwe serie “Ezelsoortjes’ heeft de genoemde punten allemaal.

In ‘Het ruilspel’ gaan Koen en Zoof samen lopend naar school. Onderweg zwaaien ze altijd naar ‘oma Zwaai’. Dat doet bijna iedereen die voorbij het huis van oma loopt. Ze zit er altijd. Op een ochtend echter niet. Op de terugweg uit school weer niet. Koen en Zoof vertrouwen het niet. Eenmaal binnen zien ze ‘oma Zwaai’ op het stoeltje van de traplift hangen. Stuk dus. Het ondernemende duo zorgt ervoor dat oma naar beneden wordt gehaald. Het volgende probleem dient zich aan. Reparatie of een nieuwe traplift is te duur. Hoe moet ze nu wonen?

Zoof de praktische en Koen de snel denkende bedenken een ruilspel waarbij je een goedkoper voorwerp ruilt tegen één dat duurder is. Op deze manier verbinden ze mensen waarbij iedereen wordt geholpen. Oma ook. Natuurlijk gaat dit allemaal vrij makkelijk in dit verhaal, maar het is een goed en leuk sociaal avontuur voor de doelgroep.

In rode schrijfletters staan tussen de tekst moeilijke woorden. Woorden die onder de hoofdstuktitel worden uitgelegd en door Zoof worden gespaard. Ze schrijft ze in een schrift. Een handige manier om een tip te geven aan de beginnende lezer en zo de woordenschat uit te breiden.
Koen denkt veel en verder als er iets gebeurt. Zijn associatieve gedachten worden hier en daar in kleinere letter weergegeven.

De leuke illustraties van Laury Tinnemans in rustige kleuren zijn grappig en passend bij de tekst. Verrassend zijn de stripachtige kaders in zwartwit, vooral bij Koens gedachten een aanvulling.
Achterin staan tips: wat je kunt doen met lange woorden, hoe je je dag leuk kunt maken of de tip voor jouw ruilspel. De serie is te herkennen aan de ezeloortjes op de schutbladen.

Een frisse leuke serie waarin het onderwerp per deel verschilt en door het complete plaatje een aanrader is voor thuis en school. Avontuur, fantasie of grappig: voor leesplezier in groep 3, 4 & óók 5.

Lida Dijkstra, Het ruilspel, illustrator Laury Tillemans, Luitingh-Sijthoff, 2022, 40 blz., 9789024599042 

Eén gedachte over “Lida Dijkstra – Het ruilspel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *