5 maart 2024

Astrid Lindgren – Emiel, Winter op de Hazelhoeve

Een mooie nieuwe uitgave met drie winterse verhalen van een Astrid Lindgren-personage. Wie vraagt naar titels van haar zal ook snel Emiel noemen, het ondernemende jongetje dat in Zuid-Zweden op de Hazelhoeve woont.

Wie ooit de tv-serie heeft gezien, hoort in gedachten ‘Emiiieel!!’ roepen als hij weer eens iets heeft gedaan dat in de volwassen wereld niet past. Nu zou je zeggen kattenkwaad, maar begin 1900, de tijd waarin de verhalen zich afspelen, kreeg je voor zijn streken straf. Straf die hij uitzat in een schuur waarin er veel tijd was voor het snijden van houten popjes. Een hele verzameling zie je in ‘Emiel viert feest’.

Ook kun je deze Emiel als Michiel kennen van een dikkere uitgave: ‘Michiel van de Hazelhoeve’ met omslag en mooie illustraties van Philip Hopman. Deze winterse verhalen met blauwe rug bevat de levendige illustraties van Björn Berg. Uniek is dat deze nu volledig ingekleurd zijn, het laat de verhalen met nog meer sfeer en plezier lezen. De vertaling van het 1e en 3e verhaal is van Rita Törnqvist en het 2e is vertaald door Marleen Fröhlich.

De drie verhalen gaan over de tijd rondom kerst. Elkaar helpen, delen en oplossingen vinden zijn terugkerende thema’s. Over een geweldig sneeuwballengevecht tussen de kerstdinergasten, een spel bedacht door juf Lina, een wolvenkuil graven die uiteindelijk een ander doel dient en een spontaan groots diner gegeven aan de oudjes uit het armenhuis. Intussen leer je over gebruiken en de omgeving van het dorpje Småland in een tijd zonder technologie.
Het laatste verhaal is zielig en dapper tegelijk. Over Emiel zijn varkentje Biggebloedje en de inventieve onderneming met de zwaar zieke Alfred op de slee door meters hoge sneeuw.

‘Winter op de Hazelhoeve’ zijn tijdloze verhalen als alle verhalen van Lindgren: realistisch, met een nadenkertje of een lach. Eén ding kan voor de jonge lezer van nu ontbreken, nl. enige uitleg over de personages. Een compliment voor de mooie vormgeving verzorgd door Nancy Koot. Een boek om zelf te lezen en bij uitstek geschikt om in de winter bij kaarslicht voor te lezen. Een fantastische schutbladillustratie laat je meevoeren in warme winterse verhalen. Genieten deze aanrader.

Astrid Lindgren, Emiel, Winter op de Hazelhoeve, Vertaler Rita Törnqvist-Verschuur en Marleen Fröhlich, Ploegsma, 2021, 126 blz., 9789021682464

2 gedachten over “Astrid Lindgren – Emiel, Winter op de Hazelhoeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *