1 april 2024

Barbara de Wolf – Een beetje van alles

Een nieuw boek van Barbara de Wolf kijk je altijd naar uit. Want een Barbara de Wolf, is altijd goed. Wat zou zij nu bedacht hebben om de fantasie te prikkelen of welke opdracht er is verwerkt met de kenmerkende creativiteit die deze maker eigen is?

Een konijn op het omslag met geblokte kleurrijke outfit en een titel die een twijfel en tegelijkertijd een vraag in zich draagt. Wat is alles, wat is een beetje en wat is dan een beetje van alles? Filosofeer er maar op los. De outfit laat enigszins raden dat kleur kiezen niet per se de sterkste kant is van dit personage. Of houdt het konijn juist van alle kleuren een beetje? Een regenboog van kleuren? Het is geweldig als alleen al een omslag aanleiding geeft tot verdiepende gedachten of een gesprek. En dan kun je er ook nog een creatieve opdracht aan vastplakken, zie al die stukjes kleur maar eens passend te krijgen als kleuter! Hoe goed voor de fijne motoriek tijdens het benoemen van al die kleuren. Of tellen. Of kiezen.

Vervolgens verrast het schutblad waarop bijna geen kleur is te zien. Konijn draagt een grijs nietszeggend pak en is actief bezig. De sneeuwpop is enkel te onderscheiden door de bekende attributen zoals de oranje wortel. De wortel die ook te zien is op de achterkant, maar dan anders en iemand blijkbaar om te smullen vindt. Het titelblad laat je daarna in een oase van rust verdwijnen, het konijntje ligt te dromen in een bloemenweide. Aan welk jaargetijde zou het konijn de voorkeur geven? Wat vindt hij het leukst om te doen?

De volgende spreads in de originele collagetechniek hebben telkens een andere hoofdkleur inclusief de kleding van ‘Klein Konijn’ zoals hij zich voorstelt in het groene bos. Klein Konijn vindt het daar fijn omdat het rustig is, maar ook omdat hij kamperen leuk vindt. Hij draagt nu camouflagekleding en roostert marshmallows. Mag je vuurtje stoken in het bos? En zie je het torentje ernaast? Ontdek jij andere dieren? Zo is er op iedere twee bladzijden in telkens een andere kleur veel te ontdekken.
Bijv. in de drukke stad zie je achter elk raam van de vele flats een ander gezicht. In de vakantie op het strand in geheel geel, ontdek je Klein Konijn met rode wangen en ondanks dat hij net is ingesmeerd wil hij eigenlijk ook in zee. Klein Konijn vindt kiezen lastig.
Na de zomervakantie fietst Klein Konijn met plezier door weer en wind naar school. De blaadjes vliegen inmiddels in het rond, maar wat vindt hij nu echt leuk op school? Soms vindt hij iets net wat leuker: wortels tellen bijvoorbeeld, dan doet hij extra zijn best. Over wat hij later wil worden twijfelt hij in de pauze in de kleur rood en daarna is het totale keuzestress tijdens de lunch: wat wil je op je boterham? Natuurlijk weet hij dat niet alles in zijn trommeltje past, maar wat kies je? Het samen spelen vindt Klein Konijn nog best lastig, want met wie moet hij meedoen?

Door vele kleuren uit de kleurdoos komt de dagindeling van Klein Konijn voorbij. De dagen die intussen ook ieder jaargetijde laten zien en daarmee de maanden van het jaar. Het begrip tijd wordt aangestipt en beroepen worden uitgebeeld. In de tekst zijn meer begrippen en tegenstellingen verwerkt. De vragen zorgen voor interactie. De details zoals de kunstzinnig gevlochten sjaal van Konijn-ouder geven oudere kleuters een uitdagende opdracht. Het samen fietsen naar school geeft aanleiding tot een gesprek over zelf fietsen en deelnemen aan het verkeer.

Het zal voor jonge kinderen een geruststelling zijn dat de familie van Klein Konijn het niet erg vindt dat hij niet kan kiezen. Zij zeggen dat het vast goed komt als hij groot is. Het laat hem zelfverzekerd antwoorden dat hij later álles zelf gaat doen en kunnen. En dan komt de aap uit de mouw, Klein Konijn denkt al te weten sinds het omslag waarvan hij houdt. Klein Konijn durft een overwogen eigen keuze te maken!

Een ontzettend leuk doordacht prentenboek met enorm veel mogelijkheden waarin de vragen centraal staan: Wat is het belang van kiezen? en Hoe kun je een keuze maken?

Barbara de Wolf heeft in haar eigen unieke kunststijl een geweldig verhaal gecreëerd waarin veel is in verwerkt, veel in te ontdekken valt en ieder woord van toegevoegde waarde is. Alles passend bij de belevingswereld van het jongere kind waarin het belang van dichtbij jezelf blijven kleurrijk tot uitdrukking komt. Jij bent jij! En dan voel je je als een vis in het water! Topboek.

Barbara de Wolf, Een beetje van alles, Ploegsma, 2024, 32 blz., 9789021685410

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *