6 maart 2024

Katherine Rundell – Sophie op de daken

Sommige verhalen liggen te wachten om op het goede moment in je handen te springen. Verhalen vol avontuur en met een dosis fantasie die je even uit de werkelijkheid laten ontsnappen.
En soms duurt dat verdwijnen in een boek ook even, precies zoals het geval is met ‘Sophie op de daken’.
Maar dan. Als deze doorzetter van 12 jaar uit een andere eeuw eenmaal in Parijs is aangeland, ben je als lezer ook via Gare du Nord de lichtstad per stoomtrein binnengereden. Loop je langs de Seine, wandel je in de Tuilerieën, over het plein van het Louvre, bezoek je de Notre Dame.

Een niet alledaags meisje met een niet doorsnee Engelsman die zich over haar ontfermd heeft na een schipbreuk. Zij eenzaam als eenjarige drijvend in een cellokoffer, hij alleenwonend met vele boeken. Onconventioneel wordt zij door hem grootbracht, zeker niet voor die tijd geldende regels van jeugdzorg. Ze zijn zeer op elkaar gesteld. Situaties worden beeldend verteld. De dreiging van een weeshuis hangt hen boven het hoofd.
‘Sophie en Charles leefden niet netjes, maar om gelukkig te zijn had je geen netheid nodig’.

Een aanvaring met de cellokoffer geeft een aanwijzing waar ze haar moeder zou kunnen vinden. Parijs dus. Nachtelijke tochten volgen na de start van de zoektocht in het politiebureau. Fantasie, harde werkelijkheid, hang naar avontuur, kennis van eenvoud, levenslessen en vooral hoop laat je zwerven door verschillende tinten nachtblauw Parijs. Springend over straten en stegen volg je Sophie en haar vrienden, de dakhazen. Geheime plaatsen op de daken waarvan we de gebouwen kunnen herkennen. Muziek speelt een rol. Eerste herinneringen zijn een drijfveer.
Elke nacht fluisterde ze tegen zichzelf in het donker: mijn moeder leeft nog en op een dag komt ze me halen.

Een stoere dappere meid krijgt van Charles een mooi motto mee: altijd elke mogelijkheid in het leven onderzoeken.
Een verhaal dat je een filmsfeer geeft als in Hugo Cabret of Oliver Twist. Je ziet muziek stralen, spreeuwenwolken overvliegen. Voor de goede of geoefende lezer vanaf 10 jaar een jeugdboek om mee weg te kruipen in de bank tot het uit is.
-> Boeken wrikken de wereld voor je open. <-

Katherine Rundell, Sophie op de daken, vertaler Jenny de Jonge, Luitingh-Sijthoff, 2020, 215 blz., 9789024580903

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *