8 maart 2024

Barroux – Blauw, ik hou van jou

Vuurtorenwachter Jonas vaart zijn rondje op een rustige zee. Hij houdt van de zee. Tot op een dag het weer omslaat en torenhoge gitzwarte golven zijn bootje laten omslaan. ‘De zee kolkt en woelt.’
Hij drijft in zee en zijn rode bootje zinkt. Jonas roept om hulp. Gelukkig is daar walvis Blauw. De walvis redt Jonas en ook het bootje neemt hij op de rug. Ze sluiten vriendschap en Jonas hoopt dat ze elkaar morgen weer zullen zien.

De volgende dag is de zee kalm en de lucht helder, maar de walvis ziet Jonas niet. Ook als hij Blauw roept, komt de walvis niet tevoorschijn. Als je vrienden bent doe je graag iets voor elkaar. Jonas duikt de diepte in en ziet dat hulp hard nodig is. Blauw is ziek. Hij heeft veel plastic in zijn maag in plaats van inktvissen. Jonas gaat hem helpen. Hij verzamelt alle plastic zakjes, een groot net vol. Zou het nu beter gaan met Blauw?

In mooie aquarelkleuren wordt een verhaal verteld van milieuvervuiling in zee. Je ziet in het water allerhande kleurige vissen en andere dieren zwemmen zoals kwallen of een zeester. Aan het kleurgebruik van de zee is af te lezen of het water kalm, onstuimig of vervuild is. De mimiek van Jonas, walvis Blauw en zelfs van de vissen wordt weergegeven door een enkel lijntje waardoor emotie is te herkennen. De enorme berg plastic tassen die je ziet als de walvis zijn mond opendoet spreekt tot de verbeelding van jonge kinderen. Het geeft de ‘plastic soep’ goed weer die er in een oceaan drijft. Oplettende kleuters zien ook op eerdere spreads plastic tussen de vissen zweven. Deze beelden geven opening tot een gesprek over afval en het milieu, maar ook over vriendschap. In het nawoord geeft de auteur een toelichting en tips om zeeën en walvissen te redden. De enkele terugkerende details in de illustraties maken het af.

Het verhaal wordt in korte duidelijke zinnen verteld. Tekst en beeld zijn goed op elkaar afgestemd.
‘Blauw, ik hou van jou’ is inmiddels in vele talen uitgegeven. De Nederlandse vertaling uit het Engels is van Irene Kunst. Een tekst die kinderen goed kunnen begrijpen en bij herhaaldelijk voorlezen zelf zullen herhalen.

Een boek met een boodschap. Om walvissen en alle andere zeedieren te beschermen zal de zee opgeruimd moeten worden en schoon moeten blijven. Door Jonas’ actie wordt getoond dat het helpt om plastic op te ruimen. In werkelijkheid kunnen we niet zo eenvoudig plastic uit de dieren halen, maar we kunnen wel helpen door plastic van de stranden of andere plaatsen op te ruimen.
Het einde is hartverwarmend en laat zien hoe groot vriendschap in eenvoud kan zijn.

Niet alleen goed in te zetten tijdens de Kinderboekenweek 2022, ook bij andere projecten m.b.t. flora en fauna, milieu, oplossingsgericht denken en vooral vriendschap. Vanaf ong. 4 jaar.

Barroux, Blauw, ik hou van jou, vertaling Irene Kunst, Rubinstein, 2022, 40 blz., 9789047629399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *