9 maart 2024

Tiny Fisscher – Sindbad de zeeman

Voor de zomer werden de eerste verhalen gelezen, genietend van de illustraties vol verbeeldingskracht.
Richting Kinderboekenweek eerst volop bladeren in prentenboeken en ander groen, maar soms wil je tussendoor even iets anders.

Een verhalenbundel als deze is dan prettig. Lezen over cyclopen, reuzenslangen en ander monsterlijk geweld geeft een andere blik op zeeën, eilanden en enorme vissen.

Zeven reizen, zeven avonturen. Je vraagt je af wanneer is rijkdom en reisdrang genoeg? Misschien wel wanneer men rust vindt zoals in het slot duidelijk wordt. Verhalen waarin het belang van eerlijkheid, vriendschap en dankbaarheid ook naar voren komt. Alleen het laatste wordt aan zowel Allah als God toegedicht. En wat is waar?

‘Verhalen die niet aangedikt zijn, wat is daar de lol van? … wat is een verhaal zonder spannende verzinsels?’

Doordat je niet alle verhalen achterelkaar leest, bekijk je de illustraties van één illustrator per keer. Alles is een kunstwerk.
Samen vormt het één geheel, ofschoon voor de keuze van één illustrator ook iets valt te zeggen.
Zeven topillustratoren. In volgorde van verhalen: Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong-Khing.

In het voorwoord lees je dat de verhalen zich afspeelden rond het jaar 800. Daar is niets van te merken als je deze hertaling van Tiny Fisscher leest. Een uitgave voor kinderen vanaf een jaar of 9 en iedereen die de avonturen van Sindbad weer wil opdiepen.
Een mooie vormgeving, een schitterende omslagillustratie van Thé Tjong-Khing en uitgegeven bij Volt Kinderboeken .

En ach als je ‘t goed bekijkt, de zeeën en dierenmonsters in deze verhalen zijn toch ook natuur, dus thema Kinderboekenweek?!

‘Als je leest, ben je op twee plekken tegelijk.’ Deze quote is absoluut passend bij ‘Sindbad de Zeeman”.
Een blijvend mooie uitgave.

Tiny Fisscher, Sindbad de zeeman, bewerking, Thé Tjong-Khing, Linde Faas, Daan Remmerts de Vries, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Sophie Pluim, Pyhai, Volt, 2022, 96 blz., 9789021428673

Eén gedachte over “Tiny Fisscher – Sindbad de zeeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *