9 maart 2024

Job van Gelder over Later wil ik klein worden

De Kinderboekenweek heeft als thema ‘Worden wat je wilt’. Een veelgehoord antwoord op de vraag wat een kind wil worden, is ‘groot’. Maar stel dat als je eenmaal groot bent geworden, weer klein wilt zijn? Job van Gelder laat in het prentenboek met gedichten Later wil ik klein worden zien dat er nog veel meer andere beroepen bestaan. 

Later wil ik klein worden valt door het grote formaat op, evenals door het heldere kleurgebruik. Job van Gelder werkt bij illustratiestudio Studio Monnikenwerk en maakte voor het eerst een prentenboek op eigen naam.  

Binnenin zie je paginavullende prenten met gedichten of tekst in vrije vers, hoe je het noemen wilt. Soms staat de tekst in gevarieerde lettergrootte en staan niet alle regels onder elkaar. Leuk om voor te lezen of samen te lezen! 

Hoe kijk je naar je eerste eigen boek? 
‘Ik heb iets gemaakt wat dicht bij mezelf ligt. Je vindt in het boek bijvoorbeeld een paar gedichten die een andere kant van het leven laten zien, het bestaat niet alleen maar uit vrolijkheid. Het kijkplezier vind ik ook erg belangrijk: dat je blijft zoeken in een afbeelding. Later wil ik klein worden past niet in zomaar in één leeftijdscategorie, wat mij betreft kan iedereen van 5 tot 100 jaar oud plezier hebben van dit prentenboek. Allemaal redenen voor mij om dit werk te doen en het boek de wereld in te brengen!’ 

Hoe was het om het in je eentje te maken? 
‘Het is nieuw om geen kaders aangereikt te krijgen door een opdrachtgever en het hele proces zelf te bedenken en op te zetten, maar wel erg leuk. Toen ik er echt voor ging zitten, besefte ik wel ineens dat ik het ook allemaal zelf moest gaan doen, maar juist daarom wilde ik dit uitvoeren. Vooral het begin is het lastigst omdat je een antwoord moet formuleren op vragen als ‘Wat wordt de insteek’ en ‘Hoe ga ik het doen’, maar daarna zit je in het proces en uiteindelijk ben ik dus erg blij met het resultaat.’  

Hoe zou je je eigen beroep omschrijven? 
‘Een van de gedichten gaat over een plaatjesmaker (als je de afbeelding ziet, zie je een jongen die dingen op het lichaam van zijn vader tekent, red.). Dat is eigenlijk wat ik onder meer doe. Ik ben ook iemand die snel ideeën kan verzinnen, een uitvinder! Als ik op bezoek bij een schoolklas of bibliotheek kom, vertel ik dat je als tekenaar overal verstand van moet hebben. Als je iets tekent, moet je weten wat je tekent. Hoe werkt een auto of een machine? Je kunt dus zeggen dat ik uitvinder op papier ben. Als je het echt wilt en er tijd in steekt, kun je er je beroep van maken. Dat geef ik de kinderen in workshops die ik geef altijd mee.’ 

Volg het werk van Studio Monnikenwerk op www.monnikenwerk.nl en ook op bijvoorbeeld Instagram: @studiomonnikenwerk.  

Job van Gelder, Later wil ik klein worden, Condor, 2021, 40 blz., 9789493189478.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *