4 maart 2024

Buiten het veld – H.N. Khan

Geloof in jezelf is een prachtig harnas.

Fawad, 15 jaar, heeft als hobby basketballen. Inmiddels is het meer dan een hobby, het is zijn droom om de eerste Pakistaanse speler in de NBA te worden. Emigreren van Pakistan naar Canada, terechtkomen in een de multiculturele en enigszins criminele wijk Regent Park, een overleden vader en een moeder die op je leunt; dat brengt andere verwachtingen met zich mee als enige man in huis.
Zijn moeder staat niet achter zijn basketbaldroom, school mag er niet onder lijden en gemiddeld moet hij een 9 staan als hij echt door wil gaan met basketballen. Ondertussen probeert zijn moeder een huwelijk te regelen voor hem met zijn nicht Nusrat. Fawad ziet dat niet zitten, vanwege basketbal, school, jong zijn, omdat het binnen de familie is én vanwege Ashley.

Kogels hebben geen geweten, ze maken geen onderscheid tussen doelwitten, beslissen niet wie wat verdient. Ze scheuren gewoon door vlees en laten wonden achter.
Er is geweld in de wijk, zelfs heel dichtbij als de broer van zijn beste vriend wordt neergeschoten in zijn straat en door geweld/pesterijen van drie andere basketballers naar hem toe.

Fawad probeert zijn droom te volgen, maar dat is lastiger als anderen iets van jou verwachten en je niet voldoende gelooft in jezelf. Door belangrijke steunfiguren zoals zijn basketbalcoach Jerome en vrienden traint hij meer, leert hij meer over zichzelf en belangrijker nog: groeit hij.
Jerome, naast basketbalcoach ook onbewust de functie van buurtcoach, organiseert een conferentie voor o.a. jongeren. Hij geeft jongeren een kans en weet wat speelt in de buurt.

Geweld lokt geweld uit. De meesten van ons zitten gevangen in een cyclus waarin we het onrecht dat ons is aangedaan door laten gaan, we denken dat we ons beter kunnen voelen door anderen pijn te doen. Maar dat gevoel komt nooit. De pijn brengt alleen maar meer pijn. Dus ik vraag jullie, jonge mannen, om groter te zijn dan de pijn, om die te stoppen en in plaats daarvan aardig te zijn.
Hij probeert boven de pesters te staan door bovenstaande vraag van Jerome, gaat voor zijn basketbaldroom en probeert het prachtige harnas uit van geloven in jezelf. Er is een uitweg uit de wijk waarin het criminele pad met geweld snel gevolgd kan worden, als je maar een doel hebt.

Het boek heeft mij positief verrast, er zit zoveel meer in dan ik van tevoren dacht. Ik hoopte op een goed inhoudelijk verhaal voor jongeren en met dit boek krijg je dat gegarandeerd. Het is geen verhaal over basketballen, basketballen hoort bij Fawad en is daardoor onderdeel van het verhaal. Het verhaal van Fawad gaat over (leren) geloven in jezelf, leven in een wijk met vooroordelen en het hebben ervan, een multiculturele samenleving, een leven opbouwen na emigratie, leven zonder vader, uithuwelijken en je eigen pad volgen.
Heel positief vind ik dat de thema’s nergens te veel of te weinig uitgewerkt voelden. Het is er allemaal en loopt vloeiend in elkaar over, zoals het in het echte leven regelmatig ook doet. Alles heeft met elkaar te maken, groot of klein.

Een terechte nominatie voor Beste Boek voor Jongeren in de categorie vertaald. Het las goed door de auteur, maar zeer zeker ook door de goede vlotte vertaling van Dennis Keesmaat. Fijn dat de vertaler op het omslag genoemd wordt.
Wat mij betreft een boek dat op middelbare scholen aangeraden mag worden.

Het net zal in elk geval nooit zeggen dat ik er niet in mag schieten vanwege waar ik vandaan kom. Het zal me een kans geven. Me niet in een hokje stoppen. Me geen etiket opplakken. Me niet veroordelen. Alleen ik, de bal en het net.

H.N. Khan, Buiten het veld, Vertaling Dennis Keesmaat, Querido, 2022, 315 blz., 9789045126166

Eén gedachte over “Buiten het veld – H.N. Khan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *