7 maart 2024

Tanja de Jonge – Braincrash

Geheugenverlies en vreemd gedrag

Stel: je hebt een krantenwijk en een vriendelijke man vraagt of je tijdens je ronde gelijk even een envelop in een brievenbus wilt doen. Je krijgt er zelfs tien euro voor. Dan doe je dat toch? Dylan kan het extraatje goed gebruiken en doet een vreemde ontdekking bij de plantenkwekerij waar hij terechtkomt. Als hij dan drie dagen verdwijnt en daarvan vervolgens niets meer weet, vinden zijn zus Indy en buurmeisje Aya dat erg vreemd. Ze blijven in de maanden erna alert op zijn gedrag.

Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat er sinds Dylans terugkeer een vreemde struik in de tuin groeit, waarvan Dylan iedere ochtend in het donker de bessen plukt. Waarom bewaart hij die en doet hij ze in de schoolkantine in de smoothies terwijl de kippen er dood aan gaan? De meiden komen een vreemde groepering op het spoor als ze zien dat bij iemand anders in de straat net zo’n struik groeit.

Door de achterflap denk je eerst algauw aan Boy7 van Mirjam Mous, maar Braincrash gaat echt z’n eigen kant op. Zeker in het begin is het niet voorspelbaar; de spanningsboog door het verhaal heen is goed. De Jonge heeft in ongeveer 200 bladzijden een realistische wereld neergezet, waarin de hoofdpersonages gewoon met school- en gezinsperikelen te maken hebben. Ook de latere gebeurtenissen in het boek zijn niet uit hun verband gerukt en verklaarbaar. Overigens maakt dat het in zekere zin iets griezeliger: hoe zeker ben je ervan dat jou niet overkomt wat Dylan, Indy en Aya ondervinden?

Een fijne leeservaring voor jongeren, die door de hedendaagse thematiek aansluiting vindt bij hun belevingswereld.

Tanja de Jonge, Braincrash, Leopold, 2022, 218 pagina’s, 9789025884123.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *