4 maart 2024

Camilla Reid & Clare Youngs – Oehoe oehoe, daar is Uil

Oehoe oehoe, daar is Uil is de eerste uit de ‘daar is’ serie. Een mooi stevig dreumes- en peuterboek met afgeronde hoeken en stevige bladen.

De vrolijke kleuren van de uil in collagestijl nodigen uit om het boek te openen, nadat er eerst is gevoeld in de cirkel waarin een stukje vilt is vastgemaakt.

Op de eerste twee bladen waar blauwe tinten de hoofdkleuren zijn kom je een muisje tegen. De tekst geeft aan wat het dier zegt. Op ieder linkerblad wordt ook gevraagd of het kind een ander diertje ziet. Dit insect zit verstopt achter een lapje vilt dat goed is bevestigd. Dit vilt heeft een fellere andere kleur dan je op beide bladen ziet. Een opmerkzame peuter zal zien dat dit vilt een bepaalde vorm heeft. Een vorm die het kind al gezien kan hebben in de omgeving van het betreffende dier. Bij het muisje is het bijv. de kop van de paddenstoel.

Op de andere bladen zie je een kikker met waterlelies, een eekhoorn in herfsttinten met eikels en de uil tenslotte op een tak met bladeren. Bij ieder dier zal de aandacht uitgaan naar het goudreliëf waardoor er naast het vilt meer dingen zijn om te voelen.

Na ‘Oehoe oehoe, daar is uil’ zijn in eenzelfde uitvoering verschenen met een koe en een leeuw op de voorkant. Binnenkort verschijnt ‘Woef, woef, daar is de hond’. Camilla Reid kun je ook kennen van de eveneens fijne serie ‘Kiekeboe’. Clare Youngs heeft naast de serie ‘Daar is’ verschillende creatieve boeken uitgegeven waarvan een aantal ook vertaald zijn in het Nederlands.

Een ontzettend leuk, aantrekkelijk en doordacht interactief dreumes- en peuterboek, waarbij zelfs de tekst achter de flapjes verschillend is waardoor een kind leert dat je op eenzelfde vraag toch anders kunt antwoorden. Veel mogelijkheden: benoemen van kleuren, dieren en voorwerpen, ontdekken, tellen, reageren op vragen, oefenen van klanken, voelen en vormen.

De verrassing zit ook hier aan het eind verstopt. ‘En wat zeg jij?’ als de vier dieren gezamenlijk dit aan jou vragen? Wat zit er achter het laatste viltflapje?

Vanaf 1 jaar. Mooie cadeautip.

Camilla Reid, Oehoe oehoe daar is Uil, illustrator Clare Youngs, Gottmer, 2022, 12 blz., 9789025776657

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *