6 april 2024

Chris Naylor-Ballesteros – Frank en Bert

Hoi, ik ben Frank.
En dit is mijn beste vriend, Bert.

Bij het voorstellen schiet je al in de lach en zegt bijna automatisch hoi terug. Bert, de beer op korte pootjes en Frank, de vos met spitse snuit staan wat onnozel als jut en jul te wachten tot ze verstoppertje kunnen gaan spelen. Dat doen ze graag vertelt Frank en hij deelt en passant mee dat Bert er niet goed in is. Deze situatie wordt vervolgens inzichtelijk gemaakt op de volgende bladzijden.

Frank begint tot tien te tellen zodat Bert zo vlug als hij kan zich uit de voeten maakt. Maar waar verstop je dat grote lijf? In een kleine boom? Achter een keitje? Frank laat het beeldend zien. Bert denkt anders over het te snel vinden: hij krijgt te weinig tijd.
Het vosje met blauwe pomponmuts is coulant naar zijn vriend. Hij geeft de beer met felroze das een kans om te winnen. Hij zal tot honderd tellen!

Beer rent en rent, wel acht bladzijden lang, achterom bomen, over heuvels tot de honderd klinkt en hij pardoes een hol induikt. Vos volgt een niet te missen spoor en windt intussen een draad op tot een kluwen wol. Hij heeft weer gewonnen! Zal hij de beer aan zijn staartje trekken? En dan knaagt er iets.
Frank roept: Ik geef het op! Waar zit je? en doet net alsof hij Beer niet ziet. Hij beseft dat de vriendschap belangrijk is en van hem houdt. Bert komt dolblij tevoorschijn. Een los eindje en een knipoog geeft een heel ander beeld van de zogenaamde onnozele beer. Wie is hier slimmer?

Aan de hand van de illustraties kunnen verschillende begrippen en tegenstellingen duidelijk worden gemaakt. Bijv. dichtbij en veraf maar ook diepte en hoogte. Of wat is opwinden van een bol of een streng wol en wat is breien? Vingerhaken kan als creatieve opdracht mocht breien nog te lastig zijn of zo’n leuke pompon maken met de kleuren blauw en roze. Misschien zit er wel een los draadje aan waar je even, even, aan kunt trekken en daarmee het verhaal kunt naspelen in het bekende verstopspel waarin je ook het tellen gebruikt.

Een in zijn geheel geweldig prentenboek over de essentie van vriendschap. Met de nodige humor, een tekst die in een prettig ritme leest en heerlijke tekeningen waarop volledig wordt gefocust is dit na het mooie serieuze ‘De koffer’ een aandoenlijk kostelijke vertelling van de twee vrienden Frank en Bert. Een prachtige tijdloze aanrader!

Chris Naylor-Ballesteros, Frank en Bert, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025775841

Eén gedachte over “Chris Naylor-Ballesteros – Frank en Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *