5 maart 2024

Cumulus – Neal Shusterman

Een jaar geleden trad Citra officieel toe tot de wereld van de Zeisen als Zeis Anastacia. Rowan verdween van de radar, maar ene Zeis Lucifer veroorzaakt sinds die tijd veel onrust. Elimineert deze Lucifer andere Zeisen?
Citra verzet zich tegen het gedrag van de nieuwe Zeisen en daagt de Orde van de Zeisen uit met haar unieke dorsmethode. De Cumulus ziet het en laat het gebeuren. Hij heeft geen controle over de Zeisen en mag niet ingrijpen, dat is tegen de regels. Hij ziet machteloos toe hoe de Orde afglijdt en een andere, verkeerde, koers vaart. Of is de Cumulus slim genoeg om een manier te vinden om de wetten te omzeilen?

Daar was Cumulus! Het langverwachte vervolg op Zeis. Drukke werkweek of niet, dit boek was met een paar dagen uit. Cumulus is de computer van de wereld, als een vader voor sommige mensen, bijv. Greyson. De Cumulus is er immers altijd. Hij voelt wat statig en toch voelde ik met hem mee. Je voelt aan alles in zijn woorden dat hij doet wat hij moet doen, maar meer zou willen: tegen de wet in gaan en laten weten dat hij ziet wat er in de wereld gaande is. Zijn stem laten horen. De Cumulus is slim, maar wie is slimmer: de Orde of Cumulus?

Door de vlotte schrijfstijl van Shusterman leest het als een sneltrein, ook omdat letterlijk ieder personage iets in zijn/haar schild uitvoert. Langzaamaan komen personages meer te weten, soms ook van elkaar en dat maakt dat verhaallijnen meer met elkaar verweven raken dan ze al zijn. Uiteraard volgen we Citra, Rowan en een aantal andere Zeisen uit het eerste boek. Daarnaast keren er personages terug in deel twee die elk hun eigen verhaallijn krijgen. Het kan niet anders dan dat in boek drie alles bij elkaar komt.
Niet alleen Citra en Rowan zorgen voor spanning, ook alle Zeisen binnen de Orde kunnen er wat van. De Orde kan gezien worden als de rechterlijke macht, daar rommelt het ook. Citra doet daar een schepje bovenop, zeker doordat een zeker personage zijn terugkeer groots maakt.

Hoewel alle hoofdstukken en dus het complete boek aan elkaar hangt van spanning, is de thematiek in dit boek wat mij betreft het allerbeste. Maken onsterfelijkheid, zeisen en artificiële intelligentie echt de wereld beter? Ik hoop van harte dat we nooit in deze wereld terecht komen, hoewel we in de huidige wereld met bepaalde leiders ook niet op iets positiefs afstevenen.
Een ander ding dat zeker is, is dat Shusterman als de beste weet hoe hij een wereld goed doordacht over kan brengen, inclusief consequenties. Die (gelukkig?) door Cumulus worden gezien. Is gezien worden voldoende?

Ik zou uit enthousiasme graag meer inhoudelijk willen vertellen, maar spoilers zijn niet welkom hier. Er zit niets anders op: lees Zeis en Cumulus.

Een zeer spannende ontknoping die vraagt, nee SCHREEUWT, om het laatste deel! Héél erg benieuwd hoe dit afloopt. De meest prangende vraag is vooral wannéér dat gaat zijn.

Neal Shusterman, Cumulus, Vertaling Lydia Meeder, Pelckmans/Blossom Books, 2022, 520 blz., 9789464291681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *