9 mei 2024

Colas Gutman – Stinkhond in de sneeuw

In dit tiende deel gaan Stinkhond en Plattekat op wintersport. Shamponix is het doel, Chamonix dus. De plaats van luxe skiresorts en geweldige hellingen om van af te zoeven.

Stinkhond en trouwe vriend Plattekat worden jaloers gemaakt door de opgeschoren poedel en de basset met het jasje. Zij gaan hun skibrevet halen nadat ze ook nog eerst een skistage hebben gevolgd. Het toeval wil dat Stinkhond in ‘Het Blafblad’ een advertentie leest. Er wordt een sledehond gezocht om vuilnisbakken weg te slepen en een gezelschapskat is geen bezwaar. Stinkhond is door het dolle heen, ze gaan ook op wintersport!

In de stationshal ervaren ze dat ze niet de enigen zijn. Ze ontmoeten Anorak die maar één ding wil: een skimedaille om mee te pronken. De wat verwende jongen maakt alvast wat salto’s waardoor Stinkhond wordt afgeblaft. Hij zegt alleen te praten tegen husky’s, vieze zwerfhonden zijn lucht voor hem. Hij schept ook graag op over zijn vader die incognito omdat hij werkt bij Miss Elin.

In de trein worden de soorten plaatsen besproken, ze ontmoeten de leider van de vergeten dieren en op de bestemming worden ze opgewacht door een sneeuwvrouwtje en een zielige sneeuwman. Zij zijn de eigenaren van wat voor een hotel moet doorgaan.

Stinkhond maakt intussen zijn eigen verhaal van wat hij hoort. Hij begrijpt veel woorden of woordspelingen niet en toch komt iedere situatie weer op zijn pootjes terecht. De altijd positieve en goedgeluimde Stinkhond helpt iedereen op zijn manier en associeert er lustig op los. Bij ijs op de Mont Blanc denkt hij likkebaardend aan roomijs en als hij in een eitje stapt denkt hij in een kuiken te veranderen.

Een avontuur waarin weer allerlei gebeurt in relatief weinig woorden en daarmee doordacht zijn gekozen. Door dubbele betekenissen of onbekende uitdrukkingen kan het voor de minder ervaren lezer aan te bevelen zijn om een tweede keer te lezen met daarbij ook het goed bekijken van de altijd geweldige illustraties van Marc Boutavant. Verwijzingen naar maatschappij en karakters naast gelaagde humor kom je volop tegen. Het fonetisch uitspreken van een aantal woorden kan een tip zijn als je dit boek geeft aan de jonge lezer alsmede op laten zoeken waar de plaats Chamonix ligt. Sylvia Vanden Heede heeft dit verhaal weer buitengewoon uit het Frans vertaald.

Bijna vanzelfsprekend komt er ook nu een moment dat Stinkhond kan bewijzen dat hij trouw en behulpzaam is waardoor hij best slim lijkt te zijn. Een reis waarin vriendschap, emoties en verschillen in standen ruimschoots aan de orde komen. Samen met Plattekat beleeft hij een bijzondere wintersportvakantie die anders loopt dan je eerst zou verwachten met sterren verdienen en een heus sneeuwbaleffect.

Een leuke tip voor de iets gevorderde jonge lezer vanaf 8 jaar en vooral als je binnenkort op wintersport gaat. Misschien ook met de trein, de knuffels Stinkhond en Plattekat mee in de tas, en lezen in dit avontuur! Je laten voorlezen en samen ervan genieten is natuurlijk ook aan te raden.

Colas Gutman, Stinkhond in de sneeuw, illustrator Marc Boutavant, vertaler Sylvia Vanden Heede, Lannoo, 86 blz., 9789401486842

Eén gedachte over “Colas Gutman – Stinkhond in de sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *