10 juni 2024

Connie Snoek – Spelen met letters / cijfers / vormen

Een prachtig assortiment kartonboeken is er voor de eerste kijkerlezertjes. De ene nog kleurrijker en grappiger dan de andere. Op www.lezersgoud.nl staat inmiddels een rij tips met bespreking, zie jeugd/kartonboek.

Als maker Connie Snoek kartonboeken ontwerpt weet je bij voorbaat dat er een doordacht kunstconcept in is verwerkt. Zij heeft een direct herkenbare hand van illustreren. Dit zie je bijv. in ‘De muur van meneer Mo’ of ‘Zelfs Uiltje moet nog leren’. In het recentere echt goede ‘Hier is alles anders’ – over verhuizen naar een andere omgeving, andere taal en je thuis voelen – is zowel tekst als beeld van haar hand en komt de unieke stijl nog meer tot zijn recht.

In dit drietal kartonboeken worden onderwerpen opgepakt die zeker vaker voorkomen. Maar. Neem bijv. Letters, in zeven dubbele pagina’s en vier kleuren op een witte achtergrond worden de alfabetletters in beeld gebracht. Met de vier letters zijn figuurtjes geformeerd met daarbij enkele details zodat bijv. vogeltjes, een danser of draakje zijn te herkennen met daarin dus de letters. Daardoor wordt het een geweldig kijk-, benoem- en zoekboek waarmee een peuter uren actief bezig kan zijn.

‘Spelen met vormen’ gaat nog een stap verder in mogelijkheden en daarmee moeilijkheidsgraad. Links staat een voorbeeldfiguur. Rechts alle onderdelen. Het lijkt misschien dat ze allemaal op eenzelfde manier zijn samen te stellen. Na iedere twee bladzijden wordt het steeds wat lastiger. Figuurtjes worden dubbel gebruikt of dat een rechthoekje een schuine kant heeft en dus tegengesteld neergelegd moet worden. Hoe leuk is het dat je dan papier en een schaartje erbij neemt, ze natekent/overtrekt, uitknipt en zelf gaat proberen de figuren te leggen? En kijk even bovenaan de bladen naar de details. Dus ook voor kleuters interessant.

Begin oktober was het mogelijk deze kartonboeken te reserveren in de bibliotheek. Het duurde even, ‘Spelen met letters’ en ‘Spelen met vormen’ konden vorige week worden opgehaald. ‘Spelen met cijfers’ was inmiddels ingeleverd, de foto’s waren gemaakt en zijn voor een indruk ook bijgevoegd.
Van harte aanbevolen om in te kijken, leen ze in de bibliotheek of misschien een mooie (kraam)cadeautip, dus naar de boekhandel! Tijdloos, inspiratie voor fantasie – ook voor kinderdagverblijven en kleuterklassen.

Connie Snoek, Spelen met letters , Clavis, 2023, 14 blz., 9789044848687 
Connie Snoek, Spelen met vormen, Clavis, 2023, 14 blz., 9789044848670
Connie Snoek, Telboek, Clavis, 18 blz., 2022, 9789044844023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *