12 mei 2024

David Pefko – De gebroeders Maxilari

Maak kennis met Levi en Ze’ev (of Zev): de gebroeders Maxilari. In de zomer van 1999 proberen ze vanuit het Vondelpark een interessante dagbesteding van hun vakantie te bedenken, dat begint met de verkoop van een sieraad bij de juwelier. Hoewel ze in een duur gedeelte van Amsterdam-Zuid wonen, heeft het gezin (broers + moeder) weinig te besteden. Na het eerste hoofdstuk gaat David Pefko terug in de tijd, waar al snel duidelijk wordt dat de keus om in die buurt te gaan wonen eigenlijk financieel onverantwoord is en de moeder al evenzo met geld omspringt.

De reden voor de huiskeuze ligt min of meer bij de grootmoeder en familie-oorlogsgeschiedenis; ‘Buitenveldert is het Israël van Amsterdam. Het is een plek voor mensen als wij.’ Je zou kunnen zeggen dat dit grotendeels de toon zet voor de levens van de jongens die op de leeftijd van 15 en 16 jaar al veel meer over de Tweede Wereldoorlog hebben gehoord en gezien dan hun leeftijdsgenoten (ergens wordt en passant gezegd dat Zev de documentaire Shoah helemaal had gezien; ik geef je te doen).
Ondanks de dubbele (onbewuste) ballast van historie en geldzaken gaan Zev en Levi best zelfstandig te werk om iets van de dagelijkse gang van zaken te maken. Ze zijn monter, vindingrijk, ondernemend en die sfeer ademt het boek ook.

De juwelier uit het begin, genaamd Silbernberg, biedt hen een vakantiebaantje. Het ordenen van financiële papieren blijkt met de computer als noviteit een best aardige klus. Gaandeweg worden ze ingewijd in verhalen over juwelen en een goed romandeel volgt. Het enige wat ik minder geloofwaardig vond, was het gedrag van de gebroeders na een gebeurtenis. Ik voelde me in hun plaats gefrustreerd. Dat zegt mij overigens dat ik in het verhaal zat, een verdienste van de auteur dus.

Fijne roman waarvan je zeker weet dat je een goed verhaal hebt zodra je het openslaat. Door de goede leesbaarheid zeer aan te raden voor de middelbare scholier. Extra tip: dat geldt ook voor Levi Andreas, het debuut van David Pefko.

David Pefko, De gebroeders Maxilari, Prometheus, 330 blz., 2023, 9789044633856.

Zie ook het overzicht van de Libris Literatuurprijs 2024.

Eén gedachte over “David Pefko – De gebroeders Maxilari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *