7 maart 2024

Dromen van jou – Dani Atkins

“Het leven is te kort om je dromen niet na te jagen.”

Iedere keer als ik in een boek van Dani Atkins start, hoop ik dat ik niet de leeservaring krijg die ik had bij haar boek Versplinterd. Ondanks dat ik Duet met jou wel ontzettend mooi vond, blijf ik huiverig aan de start. Gelukkig was dat bij dit boek ook nergens voor nodig.

Beth Brandon heeft haar eigen bloemenwinkel Crazy Daisy, ze droomde er al haar leven van. Op de dag dat het verhaal begint, staat ze op het punt iets te delen met haar man dat haar leven veranderen zal. Izzy Vaughan dacht dat ze voor altijd met haar man Pete zou blijven om te zorgen voor hun zoon Noah. Is hun liefde voor Noah genoeg om hun huwelijk te redden? Wat beide vrouwen niet weten is dat hun levens acht jaar geleden aan elkaar verbonden zijn geraakt door één gebeurtenis. Deze komt nu aan het licht waardoor hun levens op hun kop zullen komen te staan en nooit meer hetzelfde zullen zijn.

De schrijfstijl is zodanig goed en fijn dat je snel in het verhaal zit en meeleeft met Beth. Met de komst van de fout raken de twee vrouwen met elkaar in conflict, ondanks dat ze hetzelfde doel hebben: iemand redden. Het enige wat ik mij afvroeg was: hoe kan zoiets gebeuren? Op het moment dat ik aankwam bij het perspectief van Izzy merkte ik hoezeer ik Beth al gelijk had gegeven zonder het verhaal van Izzy en Pete überhaupt te kennen. Een verhaal heeft altijd twee kanten, ook hier. Het verhaal van Beth is net als dat van Izzy een met leed en veel gevoel. Beide levens zijn voor veel mensen de keiharde realiteit.

Los van het onderwerp van het conflict tussen Izzy en Beth vind ik dat vooral rouw op een mooie en begrijpelijke manier naar voren komt. Niet alleen rouw na een overlijden, ook andere soorten rouw. Iedereen rouwt op een eigen manier, maar zal veel herkennen in (specifieke) situaties waarin je (ineens) een persoon mist.

Veel inhoudelijk vertellen over het boek kan ik niet, want ik wil geen spoilers weggeven. De onderwerpen zijn zodanig realistisch beschreven dat je ondergedompeld wordt in het boek en pas goed ontwaakt als je echt dringend iets anders moet doen. Onderwerpen zoals scheiding, overlijden, rouw, afscheid nemen van dromen, ziekte bij kinderen, hoop en kinderwensen passeren de revue, net zoals ze dat in het dagelijks leven van vele mensen doen. Welke keuzes maak je als een fout/schandaal zoals deze aan de orde komt? Ben je dan in staat om naar het verhaal van een ander te luisteren en te horen?

Het is mooi hoe verhaallijnen uiteindelijk verweven worden met elkaar en keuzes gemaakt worden in het belang van anderen en daarmee ook jezelf. Heel veel lof voor de manier waarop Dromen van jou in elkaar is gezet door Atkins. Doodgewone mensen komen voor een onmogelijke keuze te staan. Hartverwarmend en hartverscheurend. Een boek om nog eens opnieuw te lezen.

Dani Atkins, Dromen van jou, Vertaling Anna Livestro, De Fontein, 351 blz., 9789026 153259

Deze recensie verscheen eerder bij De Leesfabriek.

Eén gedachte over “Dromen van jou – Dani Atkins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *