4 maart 2024

Sophy Henn – De leukste stomste dag ooit

Boos, bozer, stampend woest is Sem. De dag verloopt niet naar zijn zin en hij stapt de wijde wereld in. Koffer met spullen mee en lopen. Bijna helemaal tot aan het eind van de tuin. Als hij zich omkeert lijkt het daar een bos. Hij hoort geluiden en gaat op zijn hoede heel voorzichtig op onderzoek uit.

Je hebt van die momenten op een dag dat kinderen heel boos zijn, de hele dag of een moment. Sem heeft dat ook. Hij brult en mokt en vindt het de stomste dag ooit. Via het donkere bos keert hij toch terug naar huis door de vrolijke dieren die hij onderweg tegenkomt en hem helpen zijn driftige humeur de baas te worden.

De donkere tuin kan gezien worden als een metafoor voor het boze hoofd van Sem. In zijn afkoeltijd bedenkt hij dat hij honger heeft en dat zijn ouders hem vast ontzettend zullen missen. Intussen komt hij dieren tegen met vrolijke buien waardoor hij huppelend, toeterend en zingend het bos weer uit komt. De stomste dag werd de leukste stomste dag ooit.

In goed te begrijpen woorden en aantrekkelijke grotere illustraties wordt het verhaal van Sem verteld waardoor het een herkenbaar verhaal zal zijn voor jonge kinderen vanaf 3 jaar. Verschillende begrippen zoals stampen, morren, mokken of ontstemd zijn komen aan bod. Door de herhaling in kleur en opmaak, bij bijv. het nadoen van de emoties door de dieren, komt het verhaal ook daarin goed over. Verwerkte details als de klok en de knuffeldieren zijn doordacht en laten nadenken over het begrip tijd en wat is fantasie of echt. Bijv. in de laatste illustratie in de slaapkamer zien we de dieren terug en mede door de klok zie je dat kinderen een tijdspanne anders ervaren dan volwassenen. Tevens zie je kleuren veranderen van donker naar licht als emoties van boos naar blij gaan.

Dit prentenboek is een goed voorbeeld in het weergeven van de genoemde emoties. De bijpassende woorden in soms vergroot lettertype eveneens. De prettig lopende vertaling van Joukje Akveld maakt dat deze ‘leukste stomste dag’ een feestje is om voor te lezen! Aanrader om in te zetten in een peuter- en kleuterklas.

Sophy Henry, De leukste stomste dag ooit, Vertaler Joukje Akveld, Luitingh-Sijthoff, 2022, 32 blz., 9789024597383

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *