3 december 2024

Edward van de Vendel & Anoush Elman – Misjka

We hoefden niet terug naar ons land.’

Achter deze ene zin schuilt een wereld aan gedachten, gevoelens en ervaringen.
Weer een verhaal dat mij enorm raakt.
Zinnen als: ‘We waren nooit alleen, er gingen altijd andere mensen met ons mee, die waren ook op de vlucht.‘ of ‘We werden dus heel erg goed in kennismaken en weer tot ziens zeggen.‘ en vooral deze: ‘Het was mijn vijfde school en de juf was mijn vijfde juf. Dat krijg je als je steeds ergens anders moet wonen.’

Een samenvatting hoef ik niet te geven, iedere lezer zal inmiddels weten dat dit boek over het uit Afghanistan gevluchte meisje Roya gaat. Gelukkig met alle leden van het gezin verenigd en nu in één huis woont na vele omzwervingen. Verwerking wordt mogelijk door middel van Misjka, het witte dwergkonijntje. Verhalen komen los, in flarden tot hele gesprekken. Ontroerend hoe omarmend ieder is in dit warme gezin.

Van de Vendel schreef eerder ‘De gelukvinder’, wie dit heeft gelezen herkent elementen, de duif, de rozen, het vrije denken. Een boek voor leeftijd 14+. Misjka heeft 8+ als richtlijn meegekregen, maar lees beide ook als volwassene, geef deze verhalen door: het echte verhaal. Bij het aan te raden voorlezen van Misjka kan er ingegaan worden op vragen waar de 8-jarige nog niet alle achtergrondinformatie heeft. Tevens is dit een uitstekende tekst voor begrijpend lezen of een boektoets, zelfs in de brugklas. Feitelijk zijn deze verhalen verplichte kost voor het nodige begrip in de samenleving.
Opmerkingen als deze worden snel gemaakt: ‘Waarom doe je niets uit je eigen land? en Waar komen jullie écht vandaan?
Een broer van Roya geeft als antwoord en passend in de context: ‘uit dit dorp‘.

Een spontaan geschreven tekst werd mogelijk meer een leesbeleving, maar niet minder gemeend. Dit boek ging direct mee na uitkomen, verder niet ingekeken. De ingetogen illustraties van Annet Schaap zijn treffend, die ene foto zie je levendig voor je.
Misjka wordt toegevoegd aan het overzicht ‘vluchten’ met meer schrijnende ook mooie verhalen. Bij bladeren zie ik een aantal titels vaker voorkomen. De voetafdrukfoto is helaas ook in herhaling te plaatsen, nog steeds mensen op de vlucht. Prachtig.

Edward van de Vendel & Anoush Elman, Misjka, illustrator Annet Schaap, Querido, 2022, 156 blz., 9789045127903 

Misjka is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2024 en staat op de shortlist.
Misjka kreeg toegekend: Gouden Griffel 2023, Zilveren Penseel 2023, De Boon 2023

Samenvatting voor de volledigheid hier toch toegevoegd:
Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem.
Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet.
En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Annet Schaap maakte er prachtige illustraties bij in kleur.

Eén gedachte over “Edward van de Vendel & Anoush Elman – Misjka

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *