9 maart 2024

Nooit meer hetzelfde – Susan Muskee

Als er iemand een succesvolle baan heeft, is het Claudette wel. Als relatietherapeut weet ze iedere relatie op de rit te krijgen, haar praktijk heeft een oneindige wachtlijst en haar zelfhulpboeken doen het meer dan goed: van saai naar fraai. Haar huwelijk is om door een ringetje te halen: man en twee kinderen. Perfect, totdat haar man Lammert drie woorden uitspreekt: ik wil scheiden.
Claudette geeft niet zomaar op. Ze accepteert het niet en daarom zullen ze in therapie moeten: bij haar.

Haar manier van therapie is er in ieder geval een vol met wijsheden en grappige situaties. Het is nogal wat als je je eigen huwelijk probeert te redden aan de hand van je eigen geschreven boek. Claudette is relatietherapeut en thuis lijkt ze dat ook vaak te zijn. Gelukkig wordt zij ook steeds meer Claudette in plaats van Relatietherapeut. Ze lijkt hard, maar is ook gewoon mens. Met pit, dat wel. Met hulp van steun en toeverlaat broer Boaz lukt het haar om andere dingen te proberen, nog meer door te zetten of eigen geschreven adviezen op haarzelf toe te passen. Hoewel Boaz heel anders is dan Claudette en weinig interesse lijkt te hebben in haar boeken, weet hij toevallig wel véél van de precieze inhoud.

Naast Boaz spelen assistent Yfke, schoonzus Annemijn, literair agent Ellie (EL!) en Lammert ook rollen die niet te missen zijn in dit verhaal. Alles bij elkaar bevat het naast veel grappige situaties ook onderwerpen die serieuzer zijn. Hoop, tegenslag, loslaten na vastgehouden te hebben en natuurlijk liefde in allerlei versies!

Ik heb regelmatig zitten lachen, omdat het grappig was, maar ook omdat uitspraken en adviezen van Claudette tegen haar cliënten heel erg herkenbaar zijn in mijn werk (wie weet ben ik een soort Claudette 2.0?).
Zeer soepel, humoristisch en fijn geschreven en daarmee in drie (werk)dagen uit. Het boek wegleggen om wat anders te gaan doen, is bijna niet te doen. Genoten van dit originele verhaal dat veel meer is dan zomaar een feelgood. De balans tussen humoristisch en serieus is goed gevonden en maakt dat het nergens té wordt. Voor je het weet ben je op de laatste bladzijde en heb je dit verrassend goede einde gelezen waarin de laatste zin mooi verbonden wordt met het begin van het verhaal. Heerlijk, dit smaakt naar meer!

Susan Muskee, Nooit meer hetzelfde, Harper Collins, 2022, 367 blz., 9789402710649

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *