13 maart 2024

Sjoerd Kuyper – Robin, alle verhalen

In 1990 verscheen het eerste boek met Robin avonturen: Zomer. Sinds die tijd zijn er vele gevolgd zoals Robin is jarig, Robin en Suze of Robin viert kerstfeest.
De verhalen zijn deels gebaseerd op ervaringen in de toenmalige woonplaats van Kuyper in de jaren vijftig. Een ander deel is ontstaan toen de kinderen van de auteur opgroeiden. Voor deze jubileumbundel ter gelegenheid van Sjoerd Kuypers 70e verjaardag zijn de teksten herzien en aangepast aan de tijd van nu. Sigaretten roken komt niet meer voor, In Robin en Sinterklaas komen we nu Pietje tegen en tevens heeft er een beperking van leestekens plaatsgevonden. Kuyper vertelt hierover in het uitgebreide voorwoord.

De beeldende verhalen zijn een genot om voor te lezen. Niet alleen door de ogenschijnlijke eenvoud van Robins avonturen, maar ook door gebruikte taal met daarin ruimte voor emotie, herkenning en leermomenten. Moeilijke woorden worden niet geschuwd. Het zou zo maar kunnen dat je een vierjarige ineens ‘voortreffelijk’ hoort uitroepen. Je weet zeker dat dan ‘Hutspot’ is voorgelezen.
Je vraagt je zelfs als voorlezer wel eens af wat er nu echt wordt bedoeld, je schiet toch in de lach bij ‘poeier in een hoedje’? Wat zou de dominee op dat moment werkelijk hebben gezegd? Als volwassene ken je allemaal de periode ‘waarom’ bij kinderen. Je wordt er gek van. De papa van Robin ook, lees het in het heerlijke ‘Wrombeer’.

In deze lijvige hardcover uitgave in linnen band met leeslint en goudopdruk staan 150 volwaardige verhalen waarin verwerkt uitspraken van kinderen die verwondering en beschouwing met een gezonde dosis humor teweegbrengen. Verschillende woorden zal een kind van ong. 4 jaar nog niet direct begrijpen, maar uit de context is op te maken wat een betekenis is. Als een kind ineens een woord als ‘systeem’ gebruikt, zal het zijn opgepakt uit een avontuur dichtbij de leefwereld van de kleuter of zelfs peuter.

Marije Tolman illustreerde eerder verschillende Robinverhalen. Het is geweldig dat ook deze meer dan twee kilo wegende bundel voorzien is van haar prachtige en grappige illustraties vol beweging en in allerlei passende kleurstellingen. De te ontdekken details geven een extra met een glimlach waarbij vooral de Knorverhalen een zalig voorbeeld zijn.
De tomeloze energie en fantasie in de verhalen komt dubbel en dwars terug in de illustraties. Het brengt een kind op Robin-ideeën. Of jij als volwassene: voorlezen tijdens onweer dus een spel spelen is nog nooit zo leuk geweest. Je slaakt vanzelf een weemoedige zucht bij het laatste verhaal ‘Later’ om vervolgens terugbladerend weer in de lach te schieten.

Enorm vertel- en illustratieplezier dat je kunst noemt met daarbij een buitengewoon zeer mooie vormgeving, creëren dat je deze klassieker in optima forma te allen tijde cadeau wilt geven voor instant fantastisch voorleesplezier. ‘Robin, alle verhalen’: schitterend! Lezersgoud.

Sjoerd Kuyper, Robin, alle verhalen, illustrator Marije Tolman, Hoogland & Van Klaveren, 2022, 480 blz., 9789089673718

Eén gedachte over “Sjoerd Kuyper – Robin, alle verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *