‘Ik ben Sara. Sara Paletti. En hier woon ik: in een flat van veertien verdiepingen. Ik woon op de dertiende verdieping. De lift doet het vaak niet.’
Sara dus, het personage in een nieuwe serie voor middenbouwlezers. Ze stelt zich voor en vertelt ook even dat ze een Bejaardenmuseum op de begane grond heeft met o.a. een kunstgebittencollectie en dat ze een ander ‘thuis’ heeft, een bouwkeet met allerhande planten en ingericht met gevonden voorwerpen. De bouwkeet is achtergelaten op het bouwterrein waar de enige flat staat waarin zij met haar ouders woont en een kleurrijke groep overgebleven bewoners. De familie van haar vader kwam uit Italië om in de mijnen te werken. Hijzelf werkt in een fabriek. Haar moeder is uitvinder, is altijd druk en nooit vrolijk volgens Sara. Hier moet iets aan worden gedaan, maar ze weet ook dat alles veel geld kost. Ze is goed in plannen bedenken en opent ‘De Lachende Schaar’, knippen maar! En dat is niet de enige actie. Met Alfie, een jongetje dat graag een jurk draagt, organiseert ze ook een bijzonder festival. Ze moeten de sloop van hun flat voorkomen, hun huis! Onderdak voor zoveel verschillende mensen van alle leeftijden. Voor de inventieve Sara is haar woonomgeving een bron van inspiratie. Combineer dit met een meer dan gezonde dosis fantasie van dit énig kind en je hebt een hilarisch verhaal dat je achter elkaar uitleest. Punt.
Die punt kun je echter beter veranderen in een puntkomma. Je weet dat je een Manon Sikkel in handen hebt: het verhaal zit vol met gerelateerde maatschappelijke onderwerpen, terwijl het er nergens dik bovenop ligt. Om er enkele te noemen: arbeidsmigratie, gentrificatie, diversiteit, veiligheid, inclusiviteit, statushouderschap, bedreigde diersoorten, zelfredzaamheid, familie en vrienden, elkaar helpen, kinderen serieus nemen maar een stukje plaatselijke politiek en armoede kun je ook bespreken. Per hoofdstuk heb je zomaar een aantal onderwerpen te pakken voor een goede les begrijpend lezen. Als je dit als 7- tot ong. 9-jarige zelf leest, kun je ook onbekende begrippen tegenkomen maar die worden vervolgens soepel in de tekst uitgelegd.
De fullcolour illustraties van Katrien Holland zijn echt erg leuk tot mooi en van toegevoegde waarde. Bijv. de kapsalon, het slakkenfestival, de skatebaan of de leunstoellift. Daar waar de fantasie van Sara op hol slaat wordt deze treffend verbeeld door diverse tekeningetjes met geschreven tekst erbij. Het is fantastisch om ze allemaal te bekijken. Dit is een boek waarbij je zegt als je het een kind aanreikt: ‘ook de tekeningen lezen want dan begrijp je dingen beter, ze zijn vooral zo grappig’.
Naast zelf lezen kun je de vlot geschreven Sara Paletti ook prima voorlezen, tenminste als je niet telkens in de lach schiet. Ongebreidelde fantasie, grote onderwerpen, leerzaam maar ook herkenbaarheid. Leesplezier staat voorop. Het formaat boek, de grotere letter, korte zinnen, ruime bladspiegel, verzorgde vormgeving en vooral de heerlijke illustraties dragen hieraan allemaal bij. De Geheim agent oma-serie is leuk maar deze is echt top! Op naar deel 2. Alles paletti!
Aanrader.
Manon Sikkel, Sara Paletti, illustrator Katrien Holland, Luitingh-Sijthoff, 2022, 168 blz., 9789024593811