14 maart 2024

Een groene bloem trilogie – Floortje Zwigtman

Een Groene Bloem trilogie zag ik heel af en toe op Instagram en het stond in eerdere edities van de Grote Vriendelijke 100. Ik herinner me de omslagen van jaren geleden, maar blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg in verschillende opzichten om als jongere eerder op te pakken.
Een trilogie van iets meer dan 1600 blz. dus vervelen zal je niet snel. Ik heb heerlijk gelezen, het zij wel in etappes. Al was het ook wel fijn om deze baksteen in te leveren bij de bieb 😉

Verwacht geen grote mysteries, acties en dergelijke, maar verwacht een boek over het (dagelijks) leven en alle thema’s die daarbij horen. Adrian is op zoek naar het Grote Geld en de Grote Liefde. Lastig als leven eerder overleven is en je homoseksueel blijkt te zijn in het jaar 1895. Dat is al mysterie en moeilijk genoeg.

Schijnbewegingen (1) intrigeert al snel. Ergens bijzonder, want je leest over het (over)leven van Adrian, dag in dag uit. Ingezogen in het verhaal is het toch vrij snel uit. Geen idee waarom ik hier jaren terug nooit echt naar gekeken heb. Het is historisch goed en vlot geschreven. Adrian komt terug in een wereld van afpersers, armoede en homohaters. Tegelijkertijd komt hij terecht in een wereld van de elite en dus mensen met geld. In deze wereld vindt hij zijn Grote Liefde, maar hoe houd je dat gescheiden en kan en mag deze liefde er wel zijn?

Tegenspel (2) is net als het eerste meeslepend geschreven. Grotendeels is het proces tegen Oscar Wilde onderwerp van gesprek, mooi en goed hoe de geschiedenis verwerkt is in het boek en wat de gevolgen hiervan zijn voor o.a. Adrian.

Spiegeljongen (3) is een goed slotdeel, maar mocht wat mij betreft wel iets vlotter en/of korter. Door de verhalen heen is Adrian geen personage die ik altijd begreep qua handelingen/keuzes, maar hij zal net als iedereen weleens keuzes maken die onhandig uitpakken. Alles bij elkaar is Adrian door zijn vechtlucht, impulsiviteit, passie, liefde en lef een interessant mens.

Conclusie: toffe trilogie, graag gelezen. Niet voor iedere lezer. Persoonlijk vind ik het knap dat het over het dagelijkse leven gaat met weinig tot geen grote tijdsprongen, maar heel intrigerend is en blijft. Het laat zien dat Floortje Zwigtman een grote is als schrijfster (dus niet alleen de omvang van deze trilogie).
Omdat de verhalen vrijwel doorlopen, vond ik het prettig niet te veel tijd tussen de delen te laten zitten.
Uit de lijst met historische en fictieve personages blijkt wel hoe goed en zorgvuldig de research van Zwigtman is geweest.

Floortje Zwigtman, Een groene bloem trilogie, Luiting Sijthoff, 2015, 1615 blz., 9789021016559

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *