24 januari 2025

Ellen DeLange & Connie Snoek – Knoopje

Knoopje is gestructureerd en handelt volgens vaste patronen. Haar kleding combineert ze ton sur ton. Zelfs haar accessoires, een knuffel of potten heeft ze in passende kleuren bij de kleding van die dag. Niet alleen sorteert ze op kleur, ook in vormen en maten is zij tot in de puntjes geordend.

‘kleur bij kleur,
vorm bij vorm,
maat bij maat.’


Het tot in het extreme ordenen is ooit begonnen met het gewoon leuk vinden om zich mooi aan te kleden. Alles passend. Vooral kleding met veel knopen trokken haar aandacht. Sindsdien gaat geen knoop verloren en wordt er tot in den treure gesorteerd op alle mogelijke manieren.
Als de steeds uitbreidende verzameling in Knoopjes omgeving bekend wordt, ervaart ze dat iedereen die knopen over heeft deze bij haar komt brengen. Tot de berg haar letterlijk boven het hoofd groeit. Een overvol huis dat bijna geen huis meer genoemd kan worden en waar hulp van anderen bij nodig is om te rangschikken. Echter; alleen volgens de zeer precieze werkwijze van Knoopje. Soort bij soort en iedere soort in een apart pot.

In dit prentenboek is het thema verzamelen een inkopper. Wie even verder kijkt, ziet bijv. dat te veel echt te veel is om te onderhouden en té veel perfectionisme juist chaos creëert. Het zorgt er niet alleen voor dat je vast komt te zitten in je gedachten, maar ook voor de figuurlijke en lichamelijke knoop. Mooi is dat Ellen DeLange in tekst en Connie Snoek in beeld laten zien dat als je ervoor openstaat uit diezelfde chaos een mogelijkheid tot nieuwe ideeën kan ontstaan.

Bij Knoopje barsten de emoties los als de verzameling letterlijk in no time uiteenvalt. Ze heeft ruimte nodig en vooral frisse lucht. Waar ze eerst de natuur als een ongetemde wildernis beziet, ontdekt ze even later het ervan kunnen genieten. Er is een mengeling van kleuren en vormen te zien als een projectie van een maatschappij. Alle zintuigen worden op een ander spoor gezet. Knoopje gaat de uitdaging aan om verandering in haar gedrag, reacties en patronen aan te brengen.

De illustraties van Connie Snoek ondersteunen niet alleen de tekst, ze vertellen óók het verhaal en zelfs meer. Door detail en vormgeving zie je al op het titelblad vormen die het hart van het verhaal raken. De kleuren van de knopen in ‘Knoopje’ hier in grijs met daarbij in rood een hartvormig knoopje. De rechthoeken worden herhaald in het verhaal met daarin verschillende aantallen knopen: sorteren en categoriseren. Of de rechthoeken duiden juist de contouren van haar woonomgeving.

In de tekst lees je dat Knoopjes kleren te klein worden. In de afbeeldingen zie je alleen al door knopen te tellen hoeveel Knoopje is gegroeid en daardoor hoe vol haar zakken raken. Dat Knoopje in alles haar perfectie doorvoert zie je ook in het meubilair. Naast hartjes en rondjes zijn er andere vormen te benoemen, zelfs voordat Knoopje de omslag maakt naar de andere creatieve kleurencombinaties.
Wie Connie Snoeks werk volgt ziet meestal hoofdpersonen in de vorm van dieren of poppen. Verrassend om nu dit leuke personage als Knoopje te zien die dit creatieve verhaal vol mogelijkheden vertelt. Daarnaast is goed af te lezen aan houding, een gebaar of mimiek welke emotie Knoopje ondergaat.

De kleurenexplosie in de tuin is niet te missen. Wat een vrolijk makend schilderij met de lampionnetjes, vlinders, bijtjes, phlomis en andere kleurrijke bloemen. Een tegenhanger is de boom met vogeltjes die met hun gezang het drukke brein van Knoopje juist rustig maken. Intussen wordt ook inspiratie gegeven voor ‘mozaïeken met knopen’. Misschien zoek je door deze figuren zelfs een op zolder liggende Meccanodoos erbij – verzamelen! De oplettende kijker ziet als mooi detail dat door een draadje het begin van het prentenboek wordt teruggepakt, de imperfectie die als leuk detail ook nuttig en creatief wordt ingezet.

Knoopje leest vlot voor door goed te begrijpen zinnen en biedt mogelijkheden ter uitbreiding van begrip en woordenschat. Er wordt in de veelal korte zinnen veel aangereikt waardoor ook interactie mogelijk is. De kleurrijke en inventieve illustraties bieden volop inspiratie voor creatieve inzet en het bespreken van te ontdekken emoties, tegenstellingen of overeenkomsten.

De strakke structuur van ‘rood bij rood, blauw bij blauw, groen bij groen’ en de overdaad aan spullen wordt in een duidelijke verhaalopbouw in woord en beeld waardevol omgebogen naar een omarmen van verschillen en de positieve waarde inzien van verscheidenheid. Een verscheidenheid die laat zien dat ‘rood bij geel, rond bij vierkant, groot en klein’ positief samen kan gaan.

Een creatief, veelzijdig, breed inzetbaar mooi en ook leuk Knoopje! Een erg fijne aanrader, een aanrader die óók aansluit op de huidige tijd.

Ellen DeLange, Knoopje, illustrator Connie Snoek, Clavis, 2024, 32 blz., 9789044851540



Linken naar meer van deze makers op Lezersgoud:
Ellen Delange & Connie Snoek – Zelfs uiltje moet nog leren
Ellen Delange & Connie Snoek – De muur van meneer Mo
Ellen DeLange & Johanna Häger – Lena’s lievelingstrui
Ellen DeLange & Janneke Kelderman – Klaar voor de show?

Connie Snoek – Hier is alles anders
Connie Snoek – Spelen met letters / cijfers / vormen

Joke Eikenaar & Connie Snoek – Niemand die het ziet
Pimm van Hest & Connie Snoek – Jij geeft me vleugels
Pimm van Hest & Connie Snoek – Buitenstebinnen
Rick Terwindt & Connie Snoek – Het is nu kukeleku!
Rick Terwindt & Connie Snoek – Het is nu onder water later

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *