5 maart 2024

Ellen DeLange & Johanna Häger – Lena’s lievelingstrui

Zoals een kind een unieke onmisbare knuffel heeft, is er vaak ook een favoriet kledingstuk. Voor Lena is dat de trui die oma speciaal voor haar heeft gebreid. Ze zorgt extreem goed voor deze superzachte lievelingstrui en ondanks dat treedt er slijtage op. Alleen door hem te dragen, soms in de was te doen en gelijk weer aan te trekken. Ze leert van haar mama dat iets wat je vaak gebruikt op den duur stuk gaat. Met het engelengeduld dat deze oma heeft worden de kleine gaten liefdevol gerepareerd.

Eind goed al goed zou je verwachten, maar helaas heeft Lena pech. Als de trui na de wekelijkse wasbeurt in de wind hangt te wapperen blijken er ineens nog grotere gaten in te zitten. Wie is hier schuldig aan? Welke dieren spelen graag met de trui? Hing hij ook ’s nachts buiten of ben ik toch zelf aan iets blijven haken? Verdrietig peinzend zit Lena met de hond om zich heen te kijken. Waar zijn de vogels toch zo druk mee?

Een verhaal waarin verschillende emoties als vanzelf in illustratie en tekst zijn verwerkt. Naast boos, blij en verdrietig kun je het veronderstellen van iets aanstippen, bespreken wat schrikken is of bijv. waarom iemand moet zuchten. Jaloers zijn en delen zijn als thema inzichtelijk gemaakt voor het jonge kind door de herkenbare gevoelswereld en de wereld dicht bij huis. De genoemde dieren zijn niet alledaags voor ieder kind en geven aan dat een lievelingstrui ook bestaat in landen die jij niet kent waar andere dieren in de tuin kunnen lopen dan bij jou.

De illustraties van de Zweedse Johanna Häger in zachte tinten, naast de rode opvallende strepen in de trui, geven een dromerige rustige bijna vlakke aanblik waarin details afgewisseld worden met grotere platen. Met enkele delen van voorwerpen wordt een seizoen geduid, een mooie bloem of gras en insect gezien. De pagina met de motten springt er verfijnd uit. De tekst is niet heel eenvoudig voor jongere kinderen, maar de essentie zal snel worden begrepen bij het voorlezen thuis of in de klas als woorden worden toegelicht of door middel van te stellen vragen. Door het niet noemen van de naam van ‘beste vriendin’ kan ieder kind de eigen invulling geven aan het verhaal. Woordenschat, emoties, leerrijk en prachtige platen maken dit een tijdloze aanrader.

De verwondering voor de natuur komt in het geheel duidelijk tot uitdrukking, vooral door het verwerken van het terugkerende nestenbouwen in het voorjaar. De natuur die er debet aan is dat Lena’s lievelingstrui stuk is en waardoor Lena leert dat iets delen veel fijner is!

Ellen DeLange, Lena’s lievelingstrui, illustrator Johanna Häger, Clavis, 2022, 32 blz., 9789044847031

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *