5 maart 2024

Erik van Os, Elle van Lieshout & Marieke ten Berge – Hé, beestjes! In de tuin

Zoemende, kriebelende en fladderende beestjes in tuin of park, de kleine en grote dieren in de natuur. Het ene kind heeft hier vanzelfsprekend oog voor en een ander kind kent ze niet, omdat er bijvoorbeeld minder natuur is in de directe omgeving.

Dit boekje waarvan het een eerste is in een nieuwe serie over de natuur voor dreumesen, laat kinderen op een laagdrempelige wijze kennismaken met zeven verschillende herkenbare insecten en bodemdieren. Per twee bladzijden worden o.a. de bij van het omslag, de slak of het lieveheersbeestje weergegeven in hun natuurlijke habitat in zwartwit met ieder een eigen steunkleur op een toegankelijke en ook grappige wijze.

Doordat de mooie illustraties van Marieke ten Berge in groter perspectief zijn geplaatst dan de tekst gaat de aandacht als vanzelf eerst uit naar de diertjes. De bijpassende versjes op rijm staan in kleiner lettertype in zwart op witte achtergrond waardoor ze goed zijn voor te lezen.

Deze versjes van Erik van Os en Elle van Lieshout zijn rijk aan woorden die passen bij het dier. Bijv. bij de pier – rijmt beter dan worm – staat ‘gladde pier’ en glibbert weg zomaar uit mijn hand.

Bij een aantal wordt de plaats genoemd waar je het dier in de tuin kunt vinden: de vlinder op de vlinderstruik, de worm in het zand en de bij op de bloem. Met fantasiewoorden als vliegevliegen en wiegewiegt is voorlezen extra leuk of maak je vanzelf vingerbewegingen bij kriebelkrabbeldier of spinnetje aan een draadje. Het geheel geeft een indruk van het leven in de tuin en daarbij het nut en het plezier van aanwezigheid van bloemen, planten en dieren passend bij de leeftijd.

Een stevig hardkartonnen boekje dat prettig in de hand ligt, illustraties die eenheid en plezier uitstralen, klankrijke versjes die voor interactie zorgen en een mooie vormgeving maken dit een item dat je graag voorleest maar ook cadeau geeft. De dreumes gaat daardoor misschien zelf op zoek naar een slak en door ‘klopperde-klop-klop’ te vragen of hij buiten komt spelen. Of gaat ie op zoek naar de verschillende soorten slakken van de illustratie? Erg leuke aanrader.

Erik van Os & Elle van Lieshout, Hé, beestjes! In de tuin, Illustrator Marieke ten Berge, Gottmer, 2022, 14 blz., 9789025775865

Eén gedachte over “Erik van Os, Elle van Lieshout & Marieke ten Berge – Hé, beestjes! In de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *