De banaan als hoofdonderwerp in een boek met versjes. Als enige onderwerp zelfs!
Dat stuk fruit dat helemaal bruin in de schaal kan blijven liggen of waar de prut uitkomt als je ‘m uit de schil wil halen. Nog erger die schil van de banaan waarover je uitglijdt of voor rare banaan worden uitgejouwd. Vaak is er niemand die iets zegt over de banaan van een verse tros die zo lekker bijna knapperig weg hapt. Dat er veel over de banaan te zeggen valt, lees je in dit kleiner formaat boek met ‘Absurde versjes over ieders gele lievelingsfruit’.
Er is niet alleen veel over te zeggen, er valt ook veel over te tekenen. Je bekijkt tijdens het lezen automatisch, stiekem soms eerst, de creaties banaan die Jan Jutte met veel fantasie heeft gemaakt. Dit begint al met het omslag dat een doorlopende tekening heeft. Geef dit fruit een hoofddeksel, een bril of schoenen en die bananen zijn net mensen. Relaties zijn ook bananen niet vreemd. Dat de aap als dier ook meermalen te zien is zal geen verrassing zijn.
Het eerste vers ‘Bananen kunnen zo moeilijk doen’ omvat herkenbaar het wel of slecht kunnen openen van de bananenjas. ‘Bestaan er bananen met een rits, met klittenband of knopen?’ met daarbij beeldend poserende bananen, inderdaad met rits, knopen en drukkers. De vorm waarin de tekst is gegoten valt op bij de tweede. Het vers gaat dan ook over de vorm van een banaan en de soms wel soms niet vergelijkbare vorm van de maan. Er zit een mooie doordenker in: ‘een banaan durft altijd zichzelf te laten zien’ of een woordspeling: ‘soms aapt de maan bananen na’. De bijpassende illustratie is haast poëtisch terwijl je bij een volgende lacht om het grappige of kleurrijke.
Eentje die kinderen zeker met een lach zullen voorlezen is ‘Bananen hebben humor’ met regels als: ‘Kijk maar naar dat trosje daar. Ze liggen allemaal krom.’ Dat een banaan als gezond wordt bestempeld komt creatief terug in ‘Pech gehad’. Het fruit is namelijk op, maar snoepbanaantjes zijn toch ook gezond? Dat andere fruit kom je zijdelings ook tegen. De peer, de citroen en de zuurpruim. De komkommer als groente moet zich eerst even bewijzen in een wedstrijdje om als kromste fruit mee te mogen doen. Als toegift kun je met de QR-code op het achterschutblad een bananenlied ‘De bananenblues’ kijken en luisteren.
Twintig toegankelijke versjes op rijm voor jong tot ouder over die kromme banaan met gevoel, humor èn relatie in dit handzame mooi vormgegeven ‘Dat boek met die bananen’ met heerlijke mooie tot gekke illustraties. Inspiratie voor een creatieve opdracht is eenvoudig te vinden in zowel beeld als taal. Samenlezen, voorlezen of zelflezen: door de samenwerking van Erik van Os en Jan Jutte kijk je nu glimlachend naar de tros bananen in het schap of die ene banaan waarvan je de jas niet open krijgt!
Erik van Os, Dat boek met die bananen, illustrator Jan Jutte, Gottmer, 2022, 40 blz., 9789025776046
2 gedachten over “Erik van Os & Jan Jutte – Dat boek met die bananen”