10 maart 2024

Erna Sassen – Zonder titel

Een intens, rauw, realistisch, krachtig verhaal.
Zoveel onderwerpen in dit verhaal over Joshua die ‘zijn’ Irakese Zivan gigantisch mist. Ze moest terug, ze werd te westers. Bij haar kwam deze sensitieve jongen tot rust.
Zivan is veel meer dan mijn vriendin.
Ze is mijn motivatie
mijn muze
mijn hoop
mijn geweten.


In 3vmbo ontmoet hij twee rauwdouwers die de rangorde lijken te bepalen met de vuist. Lijken want ook zij hebben een verhaal. Een verhaal dat mede door de schetsboeken van Joshua een beeld krijgt. Er komt humor en ontroering in wat gaat lijken op vriendschap. Intussen is Zivan door familie even terug in Nederland maar helaas de band is niet meer wat het was en kan zijn.

Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten dat leest als een doordenderende loc en af een toe stopt op stationnetje in de polder om een moment van emotie toe te laten tot een groter station wordt bereikt en er omarming door anderen mogelijk is. Het léést.

Voor meer over het verhaal, er staat zoveel al online, zie bijv. @benblom.nl @diannemanders @lotte_boekanier op Instagram en wat zou het juryrapport m.b.t. de nominatie van de Woutertje Pieterse Prijs vertellen?

De illustraties van Martijn van der Linden zijn een vloeiend onderdeel van het verhaal. Schetsmatig iets neerzetten op zoveel manieren dat het echt is. Het is dus realistisch. Vooral de Zivan op blz. 81 spreekt zoveel emotie uit, de moedeloosheid, berusting of weemoed, het kan allemaal.

Één ding moet me van het hart. Het vele grove taalgebruik. Daardoor had ik het maanden terug al een keer dichtgeslagen. Nu in het weekend in één keer uitgelezen. Iets met inhoud van nominaties willen weten. Als wij volwassenen het laten voorkomen dat grof normaal is? De wereld is al zo verhard. Situaties beginnen klein. En ja ik ken het woord ‘herkenning’. Toch.

Vriendschap, schoolleven, cultuurverschillen, zorg, scheiding, cultuur, humor (Rijksmuseum!), verlies en rouw, afscheid, vooroordelen, je plaats vinden op vele manieren. En meer, vul maar aan.
Mag er ook zo een verhaal op emotioneel niveau voor de basisschool? Van deze kunnen er niet genoeg zijn.

Erna Sassen, Zonder titel, Illustrator Martijn van der Linden, Leopold, 2021, 224 blz., 9789025880958

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *