en andere weetjes over natuur, klimaat en milieu
Het boek ‘Waarom je voetafdruk…’ is kleurrijk, handzaam, vandaar dat je het snel openslaat. Ook binnenin is met de jonge doelgroep rekening gehouden. Bladerend door dit informatieve boek valt op dat er een duidelijke structuur is gehanteerd met een indeling naar onderwerpen die allemaal met natuur, klimaat en milieu te maken hebben. Twee bladzijden in kleur met illustratie kondigen een nieuw hoofdstuk aan waarna één vraag per twee bladzijden wordt behandeld. En juist door de geweldige illustraties van Iris Boter lees je automatisch een alinea, een tekstblok en daarmee een gehele vraag.
Want wat is de relatie tussen drilpudding en aardbevingen in Groningen? Zo lees je dus over aardgas in Nederlandse bodem en aardbevingen die als gevolg van de gaswinning plaatsvinden. Of waarom zitten de kinderen op een aardbol in een snikhete kas? Misschien een grappige tekening maar daartegenover is de tekst m.b.t. opwarming van de aarde en het broeikaseffect zeer serieus.
Wist je dat elke kleur lichtstraal van de zon een eigen golflengte heeft? Dit staat in ‘Waarom de lucht blauw is’ en ook dat katten veel minder kleuren kunnen zien dan de mens.
Een beeldende illustratie is de VW-bus, zonder te veel te verklappen laten de eikenprocessierupsen zich hierin vervoeren. In de tekst lees je waarom deze beestjes je zo zoveel jeuk bezorgen, maar ook hoe het komt dat deze rupsen nu in Noord-Europa voorkomen. Overigens is er ook een geweldige illustratie met een lelijke eend waarbij je weer bij aardolie uitkomt.
In het voorwoord staat dat alles in de natuur met elkaar is verbonden, ‘Als er één ding verandert, dan verandert de rest mee.’ Dit boek bevat naast veel oorzaken van veranderingen die de kringlopen van de natuur beïnvloeden ook keuzes die je kan maken of tips die je zelf kan uitvoeren ten gunste van de natuur. Bijv. het maken van een bloembom of een insectenhotel.
De vele deelonderwerpen zijn vanzelfsprekend niet zo uitvoerig te behandelen als de twee auteurs en wetenschappers zouden willen, daarom wordt verwezen naar websites en andere boeken. De kanttekening die hierbij wordt gemaakt is dat de gegeven informatie kan wijzigen en altijd geverifieerd moet worden.
Een verzorgde en aansprekende vormgeving, een toegankelijke schrijfstijl, gevarieerde serieuze onderwerpen die voor kinderen behapbaar aangedragen worden en humoristische, kleurrijke illustraties maken tezamen ‘Waarom je voetafdruk’ compleet. Een boek dat je thuis oppakt en handig te gebruiken is in de klas, voor een werkstuk bijvoorbeeld. Ook voor ouders zeer leerzaam. Om het gesprek vast te starten: hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?
Esther Walraven en Wilfried Ivens, Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat, illustrator Iris Boter, Van Goor, 2022, 144 blz., 9789000382781
2 gedachten over “Esther Walraven en Wilfried Ivens – Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat”