9 maart 2024

Mack van Gageldonk – Mensapen

WoW! Zoveel lijken we op elkaar

Op de eerste bladzijde wordt direct een misverstand uit de weg geruimd. Apen lijken misschien wel net mensen, maar mensen stammen niet van apen af. Familie zijn we wel van elkaar en daardoor zijn mensapen zo interessant want ze vertellen ook veel over onszelf.

Dit deel van de informatieve serie ‘WoW!’ kent eenzelfde vormgeving als eerder verschenen delen over o.a. vulkanen, het wilde woud of het heelal. Overzichtelijk en met prachtig beeldmateriaal.

Wetenschappers hebben in tropische regenwouden pakweg driehonderd apensoorten geteld. Van het in lengte 15 centimeter tellende dwergzijdeaapje, de kuifgibbon die een bril lijkt te dragen en waar een andere bijzonderheid over te vertellen is of de enorme gorilla die zelfs 2 meter lang kan zijn!
Door de namen te plaatsen bij de foto’s of duidelijk te noemen in de tekst weet je hoe welke aapsoort eruitziet. Ook wordt genoemd waar het leefgebied zich bevindt van een soort, de uiterlijke kenmerken of wat hun voedsel is. Zo leeft het spookdiertje, één van de kleinste halfapen, ’s nachts en neemt graag een spin of schorpioen als maal tot zich.

In het hoofdstuk ‘De mensaap’ wordt ook ingegaan op hun intelligentie en gevoelsleven waarna afzonderlijk informatie is gegeven over de gorilla, de orang-oetan, de bonobo en gibbon. Het leven in de groep, hoe een jonge aap opgroeit, wat knokkellopen is, het bekende vlooien, en hoe vrouwtjesbonobo’s een ruzie oplossen zijn een paar deelonderwerpen. Het is interessant om te lezen over lichaamstaal en emotie van deze intrigerende dieren. Als laatste worden de gevolgen van klimaatverandering en het verdwijnen van bossen genoemd waardoor soorten bedreigd worden met uitsterven. Een gedeelte reservaten en fokprogramma’s is hieraan toegevoegd.

Een fijne toevoeging voor de jongere lezer zijn de kleine wereldbollen waarin wordt aangegeven waar een soort leeft. De tekstblokken staan vol met informatie die een goede uitdaging zijn voor de lessen begrijpend lezen. Jongere kinderen vanaf 5 jaar zullen voornamelijk genieten van de prachtige foto’s en herhaaldelijk vragen om gedeelten voor te lezen.
Een interessant en zeer bruikbaar informatief boek voor werkstuk of spreekbeurt vanaf groep 5 en vooral voor de geïnteresseerde lezer die meer wil weten over het wonderlijke leven van de mensaap.

Dat mens en aap veel op elkaar lijken is duidelijk na het lezen van dit aan te raden deel in de WoW-serie, maar wie zou er nu slimmer zijn of heeft het beste geheugen? Ontdek het in dit toegankelijke, leerzame en ook erg leuke informatieve boek met enorm veel prachtig beeldmateriaal.

Mack van Gageldonk, Mensapen, Clavis, 2022, 80 blz., 9789044849370

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *