10 mei 2024

Floor Tinga en Ann De Bode – In de hut

Avi-start verhalen zijn echte boeken.
Een doordachte tekst en illustraties passend bij de emotionele beleving van de jonge, beginnende lezer.

In een beperkt aantal te kiezen woorden van één lettergreep wordt een verhaal verteld.
In ‘In de hut’ bouwt Vos een hut met zijn kat Muis. De kat die ook graag muizen lust. Vos heeft een zus Fiep, ze ruziën soms wat. De hut wordt steeds meer een huis. De mama’s brengen koek en sap.
Als het donker wordt en de maan is verschenen mag Vos buiten in de hut gaan slapen. Wat eerst leuk lijkt wordt spannend. Wat zijn die schaduwen?

De illustraties zijn niet alleen aansprekend en fris, ze voegen ook veel toe. Daar waar de schrijver beperkt is in woordkeuze door lettercombinaties en of aantal lettergrepen is het beeld onmisbaar. Het geeft daarmee ook de mogelijkheid om nieuwe woorden te leren: sap zit in een glas – gl, of maan wordt hier op twee manieren gebruikt maar wat is het werkelijke woord voor dat ding dat licht geeft in het donker? Twee lettergrepen en de combi mp.

Intussen zijn deze boekjes ook, per twee bladzijden zelfs, te gebruiken voor woordenschat en een verhaal schrijven. Neem de bladzijden in de tuin. Welk insect zie je, waarom vliegt het daar, zie je iets eetbaars, wat zijn dat, is dat een plant of een struik, zie je andere bloemen of dieren en hoe heet de kat maar zie je ook het dier dat zo heet? En wat zouden NT2-leerlingen vertellen over de bladzijden in de keuken? Zoveel details, ook door het raam met latten naast het kozijn te zien.

Wat vormgeving doet: laat kinderen altijd naar het titelblad kijken. Als lezertjes een boek spannend vinden kunnen ze op zoek naar het figuur hiervan en wordt het juist leuk en niet eng. Ook typografie voegt veel toe: zie de laatste bladzijden met woorden als: zoem, tik, roeroe en uuuu. Het omslag vertelt ook een deel van het buitenslaapavontuur.

En dan het verhaal nog met de verschillende emoties en thematiek die je voorbij ziet komen.

Kortom, goede avi-start verhalen, en volgende niveaus, zijn echte boeken waarin enorm veel denkwerk en aandacht voor de jonge lezer is verwerkt. Op de website van de uitgeverij staat de complete serie van 6 stuks genoemd en zijn andere series en of avi-niveaus te vinden.

Floor Tinga, In de hut, illustrator Ann De Bode, Zwijsen, 2022, 32 blz., 9789048743766

Eén gedachte over “Floor Tinga en Ann De Bode – In de hut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *