9 mei 2024

Marcel van Driel – Mag ik bij jou wonen?

Hoe zou jij reageren als een olifant vraagt of ze bij jou kan wonen? Elif schudt haar hoofd, want dat past echt niet. Maar kunnen dieren praten? Eerst bromde een aap al iets en nu Sanuk, één van de drie olifanten

Sanuk vindt het maar saai in Artis en neemt geen genoegen met Elifs antwoord. Ze gaat ‘s nachts aan de wandel en trompettert Elif uit bed. Nene, haar oma, is boos. Wie bedenkt er om vijf uur ‘s morgens zoiets? Hup, terug naar Artis. Maar hoe kwam die olifant in haar slaapkamer?

Pieter, haar buurjongen met wie ze in de dierentuin was, wordt opgetrommeld en samen gaan ze op weg. Sanuk heeft een andere route in gedachten. Eenmaal ‘thuis’ wordt er volop over haar avonturen verteld. Daar hebben meer dieren oren naar!

Uitgeverij Zwijsen heeft onlangs weer vier verhalen voor beginnende lezers uitgegeven. De vlotte lezer in groep 3 kan hiervan al genieten naast natuurlijk kinderen in groep 4. Vlot geschreven, fris uiterlijk en vooral aantrekkelijke kleurrijke illustraties.

Elif en Pieter stellen zich eerst voor op het schutblad, maar zo leuk ze groeten ook weer bij het sluiten van het boek. In de tekst volop woorden die je woordenschat verbreden. Al op de eerste bladzijde ‘amper’, of later ‘plet’ en ‘lenig’, en wordt in een paar zinnen de situatie duidelijk geschetst.

De illustraties zitten vol beweging en grappige situaties. Vooral de scène op de nijlpaardbrug zal de jonge lezer laten lachen. Of als Sanuk zich onder het tentdoek doorwurmt. Kijk ook naar de afbeelding op het behang of welk paaltje bij Pieters voordeur staat.
Ook kun je bespreken hoe de afgebeelde ramen heten, waarom er geen dieren meer in het circus zijn maar wel in de dierentuin of wat een vergelijking is n.a.v. ‘Het lijken wel boomstammen’ of één van de abstracte begrippen. En waarom willen de andere dieren ook op avontuur?

Het omslag is al een verhaal op zich. Welk dier is er nog meer nieuwsgierig? Waarvoor zijn die haken bovenaan de huizen?
In een prettige mix van fantasie, spanning en humor wordt in beeld en woord een avontuur op niveau verteld. Wie nog zegt dat er geen leuke avi-verhalen zijn? Aanrader dus.

Marcel van Driel, Mag ik bij jou wonen?, illustrator Juliette de Wit, Zwijsen, 2022, 40 blz., 9789048746620

Eén gedachte over “Marcel van Driel – Mag ik bij jou wonen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *