11 maart 2024

Guido van Genechten – Poppy’s plekje

De aarde lacht in bloemen’ – een passender motto had niet gekozen kunnen worden bij dit bijzonder mooie boek.

In Poppy’s plekje wordt het verhaal van Poppy de klaproos verteld. Ze kiemt, ze groeit, ze bloeit. Het verhaal begint direct op de schutbladen, je ziet in het donker hoe knoppen de klaprooszaadjes loslaten. In stappen volg je het ontkiemen, wortelen, groeien, het verschijnen van het eerste blad en tot slot de bloemblaadjes. Daar begint het verhaal van ‘Poppy’, vertelt zij zelf hoe ze werd meegevoerd door de wind, wortels kreeg, een stengel en blaadjes. Dit alles in het donker van de beschermende groene schil. Als dan tenslotte de zon de knop komt verwarmen, ontvouwt ze zich in alle kleurenpracht en ontmoet familie en vrienden in flora en fauna. Ze ontdekt haar plekje in het grote geheel. ‘Samen zijn ze allemaal vriendjes, samen zorgen we voor elkaar.’

In dit kleurrijke boek wordt op een speelse, poëtische manier het belang van de samenhang in de natuur in woord en beeld weergegeven. Ieder onderdeel in het bloemenkringloopproces doet er toe: zon, regen, wind, bijen, vlinders, wormen met vervolgens de bloemen die op hun beurt nectar voor dieren produceren.
Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet, geldt ook voor dit boek. Bijv. het motje op het schutblad, de blaadjes van de kamille of de bladluizen. Er is met een zorgzame precisie een vrolijk kleurenpalet met serieuze ondertoon ontworpen middels urenlang schetsen, vouwen, knippen en aquarelleren.

De tekst is met een evenzo precisie gekozen en loopt in een ritme passend bij de afbeelding van die bladzijde. Dit is duidelijk te zien op de pagina’s waar per enkele klaproos een enkel woord is gevoegd of daar waar de bloemenpracht tot explosie komt, wordt een opsomming gegeven van alle vriendjes.

De vurig gekleurde klaproos of papaver met haar zachte blad wordt ook wel de pioniersplant genoemd en komt vaak voor in omgewoelde bermen en andere in beweging zijnde grond. Deze bloem laat zich niet dwingen en zoekt de eigen weg in het verspreiden van de zaadjes. De goed gewortelde klaproos veert na ieder weertype terug. De bloem staat voor nieuw leven en hoop, maar is ook juist de bekende herdenkingsroos. En hoopvol nadenkend is dit prachtige ‘Poppy’s plekje’.

Je zou een keuze willen maken voor een afbeelding aan de wand, zodat iedere dag een bewuste warmte laat geven. Vanaf de schutbladen ontrolt zich in het donker van de nacht een hoopvol verhaal vol kleur, warmte en liefde voor de natuur waaraan een ieder zich als aan een zonnestraal kan laten verwarmen aan het eind. Met ‘Poppy’s plekje’ heeft Guido van Genechten een uitermate wonderschoon boek aan zijn rijke oeuvre toegevoegd. Een aanrader voor ieder vanaf ongeveer 4 jaar.

Guido van Genechten, Poppy’s plekje, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044838527

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *